Scroll to top

Top

Geen reacties

Farmer 3.0 | Het einde van de voedselschaarste door techniek

Gepost op 09/06/2018
Farmer 3.0 | Het einde van de voedselschaarste door techniek

Farmer 3.0. Zo wordt de nieuwe manier van het verbouwen van voedsel genoemd. Het is de vierde generatie (de telling begint bij Farmer 0.0) van de manier waarop we eten verbouwen en het moet een einde maken aan de voedselschaarste. Het lijkt een toekomstscenario, maar veel van de elementen worden al geïmplementeerd en het lijkt er steeds meer op dat dit de oplossing kan zijn voor het wereldwijde voedselprobleem waarbij de bevolking exponentieel stijgt terwijl de voedselvoorraad nauwelijks een lineaire lijn aan kan houden. Maar hoe werkt het nou eigenlijk en hoe belangrijk zijn deze ontwikkelingen?

Farmer 3.0 is vooral verbouwen met technologie

Zet de food trends van 2018 nog niet direct opzij. Nog niet alle elementen van Farmer 3.0 zijn volledig ontwikkeld. Er moet gewerkt worden met drones, sensoren en ook zal AI (Artificial Intelligence) een grote rol gaan spelen bij de manier waarop ons eten verbouwd wordt. Het verbouwen van voedsel wordt vooral losgemaakt van de locatie. Verticaal verbouwen en stedelijke boerderijen gaan tot de mogelijkheden behoren, waardoor het ‘boeren’ weer geschikt wordt voor de ondernemers. Zowel letterlijk als figuurlijk wanneer er gekeken wordt naar de genetische manipulatie van gewassen.

Hierbij draait het vooral om CRISPR en de mogelijkheden om de genetische structuur van de gewassen aan te passen naar de omstandigheden, in plaats van het omgekeerde. Er worden geen regulaties opgesteld, zodat het een mogelijkheid wordt waar alle ondernemers mee aan de slag kunnen gaan. In combinatie met het verticaal verbouwen heeft dit zeker potentie: door de lucht in te gaan, is er al snel genoeg ruimte om er een winstgevend geheel van te maken.

Het belang van de ontwikkelingen

Farmer 3.0 is niet zomaar een revolutie. Het is het antwoord op de enorme problemen die er op dit moment zijn. Er worden te veel kilometers afgelegd voor onze hamburger. Het vlees, de groenten en het brood voor de burger zijn een belasting voor het milieu. Dit past niet in de duurzame wereld waarin we leven en daarom moet er gewerkt worden aan een oplossing. Daar komt nog eens bij dat de wereldpopulatie sneller toeneemt dan de voedselproductie. Farmer 3.0 kan het voedselprobleem oplossen en tegelijkertijd zorgen voor duurzame oplossingen die ook de op langere termijn winstgevend kunnen zijn voor zowel de wereldbevolking als de ondernemer én het milieu.

Bron: Pixabay

Wat betekent dit concreet?

Farmer 3.0 gaat bijzonder veel geld kosten voordat het geïmplementeerd kan worden. Het gaat hier om robots, sensoren, AI, maar ook om veel machines en apparatuur met software die nog ontwikkeld moet worden. Maar het gaat om het einddoel. Daar zien we betaalbaar eten voor alle mensen ter wereld, zonder een enorme ecologische voetafdruk, met genetisch gemanipuleerd voedsel dat overal ter wereld verbouwd kan worden. Hierdoor kan de voedselketen volledig veranderd worden en is de technologische vooruitgang een stap in de richting van een wereld waarin weinig geld nodig is voor het verbouwen, vervoeren en het aankopen van voedsel.

Antoine Smets

Plaats reactie

farmer-3-0-het-einde-van-de-voedselschaarste-door-techniek