Scroll to top

Top

Geen reacties

Facebook, Sony en Apple zetten in op Virtuele realiteit

Gepost op 21/02/2015
Facebook, Sony en Apple zetten in op Virtuele realiteit

Deze week waren er weer een aantal belangrijke ontwikkelingen in de virtuele realiteit (VR) wereld. Zo maakte Facebook bekend dat zij (eindelijk) aan vr apps werkten, kwamen er Apple patenten bovendrijven en komen we snel meer te weten over Project Morpheus van Sony.

Facebook werkt aan vr apps

Schermafbeelding 2015-02-21 om 19.21.20

Facebook heeft zich tot dusver op de achtergrond gehouden hoewel de social media reus Oculus vorig jaar voor 2 miljard dollar kocht. Zuckerberg & Co. kondigden aan dat zij werken aan vr apps voor social media, hoewel over de exacte inhoud weinig bekend werd gemaakt. Verwacht wordt dat het in de toekomst mogelijk om te communiceren via een sociaal vr platform en gebruikers content gaan aanleveren in de vorm van virtual reality video’s. Het gaat echter nog wel enige tijd duren voordat social vr een feit is. Facebook ziet een belangrijk obstakel in de adoptie van vr door de massa. Ik denk dat met de komst van 360 graden camera’s voor de consument en de lancering van diverse (mobiele) vr brillen het dit jaar al mogelijk is content te delen en bekijken via het sociale platform.

Patent van Apple VR bril duikt op

Schermafbeelding 2015-02-21 om 20.06.51

De andere grote afwezige op het vr toneel was Apple. Hoewel het bedrijf vorig jaar al zocht naar ontwikkelaars voor vr applicaties hield het bedrijf zich voor de rest op de achtergrond. Deze week kwamen er echter enkele patentaanvragen bovendrijven die Apple in 2008 al ingediend heeft. Deze tonen een mobiele bril die veel weg heeft van Samsungs Gear VR.  De patenten tonen extern scherm dat in een frame op het hoofd van de gebruiker wordt geplaatst.  Aangezien Apple deze patent al geruime tijd geleden aanvroeg kan dit problemen opleveren voor bedrijven die vr brillen op de markt brengen die werken volgens hetzelfde principe. Ik denk echter dat het niet zo’n vaart zal lopen en Apple niet het pad van de rechtszaken kiest. Het uitbrengen van een iVR bril gericht op de vele iPhone gebruikers lijkt de meest logische keuze.

Snel meer bekend over Project Morpheus

Schermafbeelding 2015-02-21 om 19.31.33

Het leek wel of alle grote bedrijven deze week wat moesten laten horen. Sony deed ook een duit in het virtuele zakje met de aankondiging dat we snel meer te weten komen over Project Morpheus. Tijdens de Game Developer Conference (GDC) in San Francisco dat 2 maart van start belooft Sony meer informatie geven over dit illustere project.  Wat het bedrijf precies bekend maakt is onduidelijk, ik gok er niet op dat er een releasedate of prijs bekend wordt gemaakt.  De vier uur durende sessie geeft hopelijk wel meer inzicht in de hardware en toepassingen van Sony’s vr project.

Genoeg nieuws dus om een virtuele hart sneller doet kloppen. We zijn vooral benieuwd naar de ontwikkelingen omtrent Project Morpheus aangezien onze PlayStation al enige tijd staat te verstoffen.  Wil je nog meer leren over de VR wereld? Neem dan zeker een kijkje op de site van onze partner blog, dat exclusief over VR gaat.

Stay Tech’d!

Ludwig

Plaats reactie

facebook-sony-en-apple-zetten-in-op-virtuele-realiteit