Scroll to top

Top

Geen reacties

Exoskeletons geven je bovennatuurlijke krachten - Technologium

Gepost op 05/08/2014
Exoskeletons geven je bovennatuurlijke krachten

Ooit al gehoord van exoskeletons? Neen? geen probleem, je bent zeker niet de enige. Kort samengevat betreft het een soort extern (exo) skelet (skeleton). Verschillend van de mens (endoskeleton) beschikken een aantal dieren, zoals sprinkhanen of krabben, over dergelijke externe skeletten. Het voordeel van een exoskeleton is dat het relatief eenvoudig gehecht kan worden aan bepaalde bestaande structuren of weefsels, zonder directe nood aan drastische ingrepen.

Concrete toepassingen voor mensen werden het eerst ontwikkeld door de Russische wetenschapper Nicholas Yagn. Dit genie vond in 1890 een ‘exoharnas’ uit dat soldaten hielp om sneller te lopen. Dan was het wachten tot 1960. In dat jaar produceerde het Amerikaanse leger een tweede exoskeleton dat soldaten meer kracht gaf. Tot voor kort bleven de toepassingen heel erg militair georiënteerd. Vandaag zien we meer en meer toepassingen van deze exoskeletons binnen een grote waaier van industrieën…

Medische context

Binnen een medische context zien we meer en meer exoskeletons opduiken om verlamde personen terug te mobiliseren. Rond het lichaam wordt dan een extern skelet gebouwd en bevestigd aan de verschillende ledematen. Ook wordt een verbinding gemaakt met het brein van de persoon zodat de verschillende brein impulsen vertaald worden in bewegingen door het exoskeleton.

Als je jezelf een voorbeeld voor de geest wil halen van deze toepassing, denk dan best aan de aftrap van het WK 2014. Een verlamde jongen schopte daar met zijn exoskeleton letterlijk tegen de officiële WK bal.

Exoskeleton

Productie context

We zien ook reeds een aantal concrete voorbeelden van exoskeletons binnen productie omgevingen. Zo ontwikkelde het Zuid-Koreaanse bedrijf Daewoo een skelet dat dokwerkers en havenarbeiders helpt om zware onderdelen op te heffen en te verplaatsen. Zo wordt dankzij een exoskeleton de kracht van een armbeweging plotseling vertienvoudigd. Bij dit type van externe skeletten is er echter geen noodzaak om rechtstreeks verbonden te zijn met het brein, aangezien de ledematen zelf nog 100% functioneel zijn.

Exoskeleton

Humanitaire context

Een andere mogelijkheid is het inzetten van exoskeletons voor reddingsoperaties. Het kan de hulpverstrekkers meer kracht geven om zwaren voorwerpen op te tillen of sneller gewonden te evacueren uit benarde situaties. Binnen deze context zijn er nog niet meteen concrete voorbeelden, maar het ziet er naar uit dat dit niet meer zo lang zal duren.

 

Zo zie je maar dat wat in eerste instantie heel futuristisch lijkt, zijn roots kan vinden in uitvindingen van meer dan 100 jaar geleden. En dat technologie kan gebaseerd zijn op iets dat eigenlijk uit de natuur komt. Het vinden van toepassingen die het menselijke leven ondersteunen lijkt ons in eerste instantie de belangrijkste meerwaarde van technologie. We kijken alvast uit naar meer dergelijke toepassingen!

Stay tech’d!

Ludwig

Plaats reactie

exoskeletons-geven-je-bovennatuurlijke-krachten-technologium