Scroll to top

Top

Geen reacties

Exit Samsung Galaxy Note 7

Gepost op 12/10/2016
Exit Samsung Galaxy Note 7

De laatste weken deden heel wat nieuwsberichten de ronde over de nieuwste Note 7 van Samsung. Er bleek namelijk een probleem met de batterij waardoor deze vlam zou kunnen vatten in sommige omstandigheden. Begin september ondernam Samsung een eerste actie en riep de reeds verkochte modellen terug. Gedupeerde kopers kregen later een vervangtoestel en alle geïnteresseerden kregen te horen dat begin oktober de Note 7 terug verkrijgbaar zou zijn. Zonder problemen weliswaar.

Niets bleek minder waar echter. Sinds de (tweede) release van de Note 7 zijn er minimum al 7 incidenten gemeld van nieuwe, dus verbeterde, toestellen die in vuur en vlam opgingen. Luchtvaartmaatschappijen begonnen specifiek om te roepen om de Note 7 volledig uit te schakelen tijdens de vlucht. Een hele blaam op het toch wel vrij onberispelijk blazoen van Samsung en de Koreanen besloten dan ook de handdoek helemaal de ring in te gooien. Vaarwel Note 7, we hadden zelfs niet eens de tijd om je te reviewen.

Waarom ontploft een batterij?

Maar wat zorgt er nu net voor dat een batterij ontploft? Wel eigenlijk net diezelfde chemische eigenschappen die ervoor zorgen dat een batterij werkt. Twee elektrodes (of geleiders) zijn verwerkt in de batterij, elk aan een andere kant. Een daarvan houdt de positief geladen ionen vast. Deze wordt de cathode genoemd. De elektrode daar tegenover is de anode: die houdt de negatief geladen ionen vast.

Het is belangrijk om te weten dat de ene batterij niet de andere is: zo zijn er een aantal technologieën in gebruik. Voor smartphones en laptops worden doorgaans Lithium-ion batterijen gebruikt. Wanneer je deze oplaadt verplaatsen lithium ionen zich van de cathode naar de anode. Om de energie vrij te maken beweegt het lithium zich terug naar de cathode. Tussen beide elektrodes zit een elektrolyt: de ionen bewegen zich doorheen het elektrolyt en wekken zo energie op.

14-35-werking-batterij

Energie komt dus van de chemische reactie die ervoor zorgt dat het lithium tijdens gebruik terug beweegt naar de cathode. Het elektrolyt is echter wel van essentieel belang: de cathode en anode mogen niet in rechtstreeks contact staan! Gebeurt dat wel dan wordt alle energie van de batterij onmiddellijk naar het elektrolyt overgebracht. Dat zorgt voor problemen en daarom wordt er een scheiding voorzien tussen beide elektrodes.

Wanneer dit elektrolyt warm krijgt can dit gaan reageren met andere elementen en genereert het zo nog meer warmte. Dit zorgt op zijn beurt voor nog meer reacties, nog meer warmte, meer reacties… Het proces versnelt aan een hoog tempo en is eigenlijk niet meer stop te zetten dan. Dit proces krijgt de mooie Engelse term thermal runaway en kan eindigen in brand. Warmte in een batterij kan dus best problemen veroorzaken. We spreken hier dan wel van een temperatuur van circa 100 graden Celcius, maar hou er rekening mee dat het vaak best wat warmer is in je toestel omwille van die Snapdragon of A10 processor die daar zit te rekenen.

bat03_940-1361819549588

Thermal runaway is net de reden waarom veel smartphones zichzelf uitschakelen als ze het te warm krijgen. Maar dat werkt enkel bij omgevingswarmte: komen de elektrodes toch rechtstreeks met elkaar in contact dan gaat alle energie dus naar het elektrolyt en ontstaat op korte tijd heel wat warmte. En zo begint het ontvlammende proces van thermal runaway

Het probleem met de Samsung Galaxy Note 7 was waarschijnlijk dat de scheiding tussen de cathode en de anode problemen had en in sommige gevallen rechtstreeks contact mogelijk maakte. Dit zorgt voor heel wat warmte en kan tot ontvlamming of een kleine explosie leiden. Officieel heeft Samsung echter nog geen uitspraak gedaan over de exacte reden.

Exit Galaxy Note 7

Maandag had de Galaxy Note 7 bij ons verkrijgbaar moeten zijn. Samsung besloot echter zijn wonden te likken en het toestel volledig uit de rekken te halen. Jammer, want de algemene mening was dat het een knaller van formaat was…

samsung-galaxy-note-7-fire-0

Bram Vandewalle

Plaats reactie

exit-samsung-galaxy-note-7