Scroll to top

Top

Geen reacties

Exclusief interview met de General Manager België van Airbnb

Gepost op 10/03/2016
Exclusief interview met de General Manager België van Airbnb

Airbnb is een platform waarbij verhuurders hun woonst of een deel ervan ter beschikking stellen aan particulieren voor een aantal dagen. Airbnb werd opgericht in 2008 in San Francisco en heeft een waardering van 25 miljard dollar. Sinds een paar maanden heeft Airbnb een General Manager voor België. Philippe Coulon heeft als hoofd Airbnb België een zeer divers takenpakket. Niet enkel is hij de vertegenwoordiger van de Airbnb gemeenschap in België, hij heeft ook als taak om Airbnb te promoten en te demystifiëren voor het grote publiek. Het was dus hoogtijd voor Technologium om een interview af te nemen. Het werd een zeer interessant gesprek over tal van aspecten van Airbnb.

Airbnb groeit zeer snel in België

De cijfers liegen er niet om, Airbnb is big business in België. Zo zijn er vandaag al 12.700 listings in ons land. Dit zijn alle woningen die te huur aangeboden worden, 85% van deze listings komen van particulieren met één enkele woonst die te huur staat op het platform. Belgen maken ook gretig gebruik van het platform wanneer ze op vakantie gaan zo hebben vorig jaar 430.000 Belgen gebruik gemaakt van een Airbnb in het buitenland. Deze cijfers zijn allemaal verdubbeld ten opzichte van 2014 en dit is allemaal organische groei, Airbnb doet niet aan marketing in onze contreien.

Een appartement aanbieden op het platform is in een handomdraai gebeurd, maar men moet de legale verplichtingen niet vergeten..

Airbnb heeft er alles aan gedaan om het proces voor de verhuurder zo gemakkelijk mogelijk te maken. De website zelf is zeer simpel en in een paar stappen is de woonst zichtbaar voor derden om te huren. Je kan zelfs gratis een professionele fotograaf laten komen om foto’s van je woonst te laten maken. Zo zou je 40% meer clicks generen met professionele foto’s, huurders nemen namelijk als eerste criteria de foto en dan pas de prijs. Eén van de laatste stappen zal zijn om   een scan van je identiteitskaart te uploaden waarmee Airbnb je identiteit controleert. Na deze verschillende stappen zal de woonst zichtbaar zijn voor derden om te huren. Maar dan moet de verhuurder er nog voor zorgen dat alles in orde is qua administratie bij de lokale overheidsdiensten. Hierbij de verschillende verplichtingen in functie van de regio waar men zich bevindt;

  • Vlaanderen: Indien je jou woonst via Airbnb wilt verhuren in Vlaanderen, val je onder het toerisme decreet. Deze wetgeving zal de komende weken nog veranderen en simpeler worden voor een verhuurder. De belangrijkste documenten waarover een verhuurder zal moeten beschikken in geval van een controle: bewijs van de betaling van de brandverzekering, bewijs van goed gedrag en zeden en een brandveiligheidsattest.
  • Wallonië: dezelfde verplichtingen als in Vlaanderen
  • Brussel: deze maand wordt er een nieuwe wetgeving goedgekeurd waardoor de regels in Brussel strenger zullen worden. Zo moeten Airbnb verhuurders voldoen aan veel dezelfde voorwaarden dan hotels qua brandveiligheid, hygiëne attesten, stedenbouw attesten, enz…Een verschil met Vlaanderen en Wallonië is dat je pas mag beginnen verhuren wanneer je het akkoord gekregen hebt van de administratie. Eenmaal je de toelating hebt gekregen krijg je een registratienummer dat je dan zichtbaar moet maken in het verhuurde appartement. Deze nieuwe wetgeving zal eind Maart van kracht worden. Indien je kan bewijzen dat je voor deze datum al je appartement via Airbnb verhuurde heb je één jaar de tijd om alle attesten in orde te brengen en een regularisatie aanvraag te doen bij de administratie.

Belangrijk om te weten, als je zelf een huurder bent kan je jou woonst enkel verhuren indien je de schriftelijke toestemming hebt gekregen van de eigenaar van de woonst. Deze verplichting geldt overal in België.

Hoeveel zal ik verdienen als verhuurder?

Veel hangt af van de ligging van je appartement of huis en of je de hele woonst verhuurd of enkel een deel ervan. Zo wordt de volledige woonst verhuurd bij 61% van alle reservaties via Airbnb. In Vlaanderen worden de woningen gemiddeld 36 dagen per jaar verhuurd. Gemiddeld levert dit 2400 euro per jaar op. Daarop moet je natuurlijk nog belastingen op betalen. Indien je als particulier verhuurt zonder extra diensten (bv. zonder een betalend ontbijt aan te bieden) zal je tussen de 5% en 10% aan belastingen betalen. Ook gaat er een deel van de inkomsten naar Airbnb zelf, een verhuurder betaalt gemiddeld 3% commissie en een huurder gaan tussen de 6% en 12% aan servicekosten betalen. Deze kosten zijn afhankelijk van het totale te betalen bedrag, ook de BTW is hierin inbegrepen, deze wordt door Airbnb doorgestort aan de lokale overheid. Samengevat als verhuurder moet je rekenen; dat je gemiddeld 15% van de totale inkomsten aan belastingen en commissie zal moeten afgeven. Vandaag is de fiscale regeling nogal ingewikkeld maar Alexander De Croo, minister van de Digitale Agenda, zal de komende maanden een wetsvoorstel indienen om alles eenvoudiger te maken.

Airbnb en hotels, twee handen op één buik?

“Airbnb is complementair met de hotelindustrie en geen concurrentie, zo zijn het aantal overnachtingen in Brusselse hotels de voorbije jaren met 40% gegroeid.” legt Philippe Coulon ons uit. De vete tussen Uber en de taxi industrie zou dus niet kunnen doorgetrokken worden naar Airbnb versus de hotelindustrie. In het buitenland zien we zelfs samenwerkingen opstaan tussen de verschillende spelers. Zo bieden sommige hotels in Parijs een korting op het ontbijt voor mensen die in de buurt in een Airbnb logeren. Ook hebben beide, de hotelindustrie en Airbnb een verschillend klantenbestand, 66% van de Airbnb huurders zou niet op hotel gegaan zijn indien er geen Airbnb was, kortom het is dankzij Airbnb dat deze toeristen nieuwe steden ontdekken.

Schermafbeelding 2016-03-09 om 07.40.34

De afkomst van de Airbnb huurders in België

Airbnb België helpt en beschermt de verhuurders

Voor velen is het niet vanzelfsprekend om hun woning of appartement over te laten aan onbekenden. Meestal is dit uit schrik dat er schade aan de woonst aangebracht zou worden. Airbnb heeft hiervoor een oplossing, dankzij de “Host Guarantee” is elke verhuurder verzekerd voor 1 miljoen Dollar zonder franchise. Dit wil zeggen dat Airbnb instaat voor de terugbetaling van de schade t.e.m. 1 miljoen Dollar. Als verhuurder moet je natuurlijk kunnen aantonen dat de geleden schade veroorzaakt is geweest door de huurder. Dit kan je doen door foto’s te nemen van je woonst voordat je deze verhuurd. Ook organiseert Airbnb België meetups voor de verhuurder, dit zijn avonden waarbij alle verhuurders samenkomen en ideeën en tips uitwisselen. Ook worden er presentaties over nieuwe fiscale regelgevingen of legale verplichtingen.

Wij houden u via Technologium.be op de hoogte van de Meetups en indien er veranderingen komen in de (fiscale) wetgeving.

 

Antoine Smets

Plaats reactie

exclusief-interview-met-de-general-manager-belgi-van-airbnb