Scroll to top

Top

Geen reacties

Embracelet bouwt mee aan een Belgische industrie voor zorgtechnologie

Gepost op 29/03/2015
Embracelet bouwt mee aan een Belgische industrie voor zorgtechnologie

In september 2013 reisde een delegatie van Belgische ondernemers en bedrijfsleiders naar Silicon Valley om de disruptiegeest die er heerst te vatten – en liefst om een stukje mee te brengen naar hun eigen onderneming. In juni wil dit selecte groepje een slimme armband op de markt brengen voor ouderen.

Silicon Valley

Tijdens de reis naar Silicon Valley werd de goesting om technologisch te ondernemen aangewakkerd. In de geest van de hot-spot voor technologie-ondernemerschap besloten de oprichters (waaronder Chris Van Doorslaer (CartaMundi), Marc Fauconnier (Famous), Steven Van Belleghem, Wouter Beke (!) en anderen) een coöperatieve vennootschap op te zetten. Samen startten ze de naamloze vennootschap Uest (lees: ‘oe est?’) en ontwikkelden ze Embracelet, een slimme armband voor senioren met ingebouwde alarmknop. Op die manier willen de oprichters de ‘goesting’ en de ondernemersgeest van Silicon Valley in ons land verspreiden.

Embracelet, een product van Uest

bracelet01Volgens het agentschap voor zorg & gezondheid valt 1 op 3 van de thuiswonende ouderen 1 maal per jaar. In de residentiële zorg zou valincidentie nog hoger liggen en zou ongeveer 50%-70% van de rusthuisbewoners minstens 1x per jaar vallen, met ernstige medische en psychologische aandoeningen tot gevolg. Daarenboven lopen de medische kosten van zo’n val hoog op. Naast valpreventie kan het snel melden van een val de medische ernst en kost stevig drukken. Het is daarop dat Embracelet wil inspelen. Daarbovenop geeft Embracelet de oudere een gevoel van veiligheid. De Embracelet heeft een gps-functie waarbij de oudere snel gelokaliseerd kan worden bij val, staat die direct in contact met een mantelzorger of noodcenter door de spreek-en luisterfunctie en dient de armband ook gewoon als klok en reminder (om te herinneren om de dagelijkse medicatie te nemen).

Johan De Geyter, CEO van Uest en ex-directeur Design & Technology bij onderzoeksinstituut imec, vertelt dat hij met Embracelet wil tonen hoe de volgende Belgische industrie er kan uitzien.

Embracelet, de doorbraak voor ouderentechnologie?

Ouderentechnologie probeert al jaren een weg te vinden naar de markt. Een lage adoptie, geen terugbetalingsbeleid en een complex gezondheidslandschap zorgen ervoor dat voorgaande initiatieven niet of moeilijk van de grond raken. Maar de industrie lijkt nu klaar voor disruptie. Zo werd Geert Houben met ouderenplatform Cubigo onlangs nog door Google uitgekozen als één van ’s werelds meest beloftevolle ondernemingen van 2015. Hoewel steeds meer vijftigers bereid zijn te betalen voor zorgtechnologie – en dan in bijzonder voor die van hun zorgbehoevende oudere -, is de Embracelet geen goedkope dienst. Je kan de Embracelet huren (€29/maand) of kopen (€399). Daarbovenop komt maandelijks nog €9,5/maand voor het 4G-serviceabonnement en optioneel nog €12/maand voor de alarmsevice.

Benieuwd of het kruim van de Belgische ondernemerswereld een duurzaam model vindt voor de ontwikkeling/verkoop/consumptie van ouderentechnologie.

Stay Tech’d.

Plaats reactie

embracelet-bouwt-mee-aan-een-belgische-industrie-voor-zorgtechnologie