Scroll to top

Top

Geen reacties

Elisabeth Holmes wil met Theranos laboratoria ‘disrupten’

Gepost op 01/11/2015
Elisabeth Holmes wil met Theranos laboratoria ‘disrupten’

Het levensverhaal van Elisabeth Holmes, ’s werelds jongste self-made miljardaire, leest als een sprookje:

“Er was eens een 19-jarig meisje dat bang was van naalden. Zij stopte haar studies aan Stanford University in haar eerste jaar en richtte Theranos op, een bedrijf dat met enkele druppels bloed wel 240 testen kan uitvoeren aan de helft van de prijs van een normaal laboratorium. Iedereen hield van het idee en het meisje werd verkozen tot één van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld. De waarde van haar bedrijf wordt geschat op 9 miljard dollar.”

Hype of hoop?

Toen ik voor het eerst over Theranos hoorde, moest ik even in mijn vel knijpen om het te geloven. Als Elisabeth’s methode werkt, kan dat een schokgolf teweegbrengen in de medische wereld en de klassieke labo’s, die honderden miljoenen euro per jaar kosten aan de ziekteverzekering, van de kaart blazen. De wetenschappelijke wereld reageerde enorm sceptisch omdat Theranos heel erg geheimzinnig doet over de manier waarop de testen precies werken. Omdat we een dieper inzicht wilden in haar methode, contacteerde ik Theranos enkele keren om naar hun Europese ambities te polsen, maar kreeg nooit antwoord.

theranos

WSJ

Toen de Wall Street Journal vorige week met het nieuws kwam dat Theranos de gehypete technologie maar voor één enkele test gebruikt en alle andere testen uitvoert met de klassieke toestellen sloeg dat in als een bom en werd Theranos aangeschoten wild. From hero to zero. Het feit dat Elisabeth Holmes in haar reactie de roep om controleerbare data opnieuw straal negeerde, gooide enkel olie op het vuur.
Het is een feit dat Theranos heel erg karig is met informatie onder het mom van de bescherming van haar intellectuele eigendom en de angst voor copycats. Als niet-beursgenoteerd bedrijf is Theranos niet verplicht om dat te doen en het is moeilijk te geloven dat de investeerders, die al 400 miljoen dollar in het bedrijf gepompt hebben, hun huiswerk niet gemaakt hebben.

Desillusie

Indien Theranos enkel een hype zou blijken te zijn, dan zou dat voor vele founders van startups een desillusie zijn. Het zou betekenen dat je nooit echt zeker bent van je kans op welslagen, maar het mag ons niet tegenhouden om verder te innoveren. De Amerikanen spreken van failing forward en Elisabeth Holmes heeft gedaan wat 99% niet durft: haar dromen najagen en een verschil proberen maken.
Ik geef Elisabeth opnieuw het voordeel van de twijfel. Digital Health komt er en Elisabeth Holmes bouwt aan iets bijzonder. Theranos zet binnenkort het product wereldwijd in de markt en geeft de oude krokodillen in de industrie lik op stuk. Een bedrijf/dame om in de gaten te houden. Wordt vervolgd.

Kris Sienaert

Plaats reactie

elisabeth-holmes-wil-met-theranos-laboratoria-8216-disrupten-8217