Scroll to top

Top

Geen reacties

Onze eerste ervaring met Apple iOS 10

Gepost op 20/06/2016
Onze eerste ervaring met Apple iOS 10

We lieten je in een vorig artikel al weten dat het mogelijk is om als niet developer nu reeds het nieuwe Apple besturingsprogramma te installeren. Alhoewel Apple dit zelf niet aanmoedigt, zijn mening iPhone en iPad bezitters duidelijk geïnteresseerd om iOS 10 Beta 1 nog voor de grote massa beter te leren kennen

We begrijpen dat niet iedereen veel zin heeft om, na installatie van iOS 10 beta 10, met een constant blokkerende of half-functionele smartphone of tablet rond te lopen. Daarom hebben we de test voor jullie gedaan.

Stabiliteit van iOS 10 beta 1

Voor een eerste beta versie is de nieuwe software verrassend stabiel. Het gebeurt zelden dat onze iPhone 6 Plus plots en uit het niets crasht. Wat wel frequenter voorvalt, is dat bepaalde niet-Apple apps crashen. Dit is vooral te wijten aan het feit dat deze apps nog niet compatibel zijn met de nieuwe software versie. Als je heel afhankelijk bent van de Facebook app bijvoorbeeld, is het misschien niet meteen een goed idee om iOS 10 beta 1 reeds te installeren. Acht op de tien keer crasht de Facebook app. De Messenger app lijkt wel meteen compatibel

Batterijlevensduur

Vaak is het zo dat beta versies van nieuwe software een serieuze impact hebben op de batterijlevensduur. Dit was onder meer het geval met de eerste en tweede beta van iOS 9. Met iOS 10 beta 1 hebben we dit probleem echter nog niet ervaren. De batterij lijkt even lang mee te gaan en ook de iPhone zelf wordt niet ongelooflijk warm. Dit laatste wordt meestal veroorzaakt doordat de processor nog niet optimaal ingesteld is voor de nieuwe software. De warmte heeft op haar beurt dan terug een negatief effect op de batterijlevensduur.

De meest opvallende nieuwigheden

Naast de mogelijke negatieve effecten die de installatie van een beta versie kan hebben, krijg je natuurlijk – en hier doen we het voor – de kans om als één van de eerste een aantal nieuwigheden uit te proberen.

Kaarten

Eerst en vooral kreeg de ‘Kaarten’ applicatie van Apple een makeover. Als je Kaarten opent, is de bovenste helft van je scherm een kaart en de onderste helft een adresbalk veld. Op zich iets waar we noch warm noch koud van krijgen.

Notificatie- en controlecentrum

Een andere opvallende verandering zijn zowel het notificatiecentrum (als je van boven naar beneden swipet) en het controle centrum (als je van beneden naar boven swipet). Vooral de vormgeving lijkt gewijzigd. Een functionele verandering van het notificatiecentrum is dat je in iOS 10 beta 1 geen twee tabbladen meer hebt. De eerste tab ‘Vandaag’ is verdwenen en kan ook niet geactiveerd worden via instellingen. Een nieuwe functie is dat je in iOS 10 kan zoeken binnen je notificaties.

Apple foto app

Een derde opvallende nieuwigheid zijn de veranderingen aan de Apple foto app. In de app is er een nieuwe tab ‘memories’ toegevoegd. In essentie creëert de app nu automatisch mini digitale foto albums op basis van de locatie waar je was gedurende een bepaalde periode. Een andere toffe functie is dat de app nu ook gezichten in je gemaakte foto’s herkent en op basis daarvan ook fotocollecties aanmaakt per persoon.

Nieuws en Muziek

Een vierde opvallende nieuwigheid is de makeover van de Apple Muziek en Apple Nieuws app. We nemen beide onder een puntje omdat ze beide een heel gelijkaardige designtaal hanteren. Hoe de app vormgegeven zijn, zou wel eens een indicatie kunnen zijn van de designrichting die Apple kiest voor de toekomst van haar besturingsysteem. In vergelijking met de vorige versie van beide apps – en met andere Apple apps – zijn zowel de nieuwe Nieuws als Muziek app een pak minder ‘subtiel’. Zo zijn de titels binnen de apps een stuk groter en is de navigatie ook een pak minder complex en simpeler.

Apple Mail

Een laatste merkwaardige verandering vinden we binnen de Mail app. in iOS 10 beta 1 worden mails die hetzelfde onderwerp betreffen als een soort van chat weergegeven. Dit maakt het eenvoudiger om de volledige context mee te krijgen. Daarnaast vinden we de nieuwe filter functie ook enorm handig. Je kan nu binnen je mail filteren op basis van een aantal parameters zoals bijlage, gelezen/ongelezen, stond je in To of in Cc… etc.

Asfluitertje van formaat

Naar goeie gewoonte heeft Apple ook een nieuwe wallpaper gekozen voor iOS 10. Als je nog niet meteen interesse hebt om zelf iOS 10 al op je iPhone of iPad te installeren, kan je via deze link toch reeds de nieuwe wallpaper downloaded en instellen als achtergrond :).

iOS 10

Ludwig

Plaats reactie

onze-eerste-ervaring-met-apple-ios-10