Scroll to top

Top

Geen reacties

Een jetpack als verjaardagscadeau?

Gepost op 15/05/2015
Een Jetpack als verjaardagscadeau?

De droom van de mens om ooit het luchtruim te beheersen zoals de vogels leek met de eerste vlucht van de gebroeders Wright in 1903 eindelijk realiteit te worden. Vliegtuigen zijn – gelukkig – betrouwbaarder geworden dan honderd jaar geleden en zijn in staat de mens te brengen naar de meest afgelegen hoeken van onze planeet. Het vliegtuig heeft verwezenlijkt wat andere vervoersmiddelen zoals trein en wagen nooit hebben gekund, namelijk het overbruggen van fysieke obstakels.

Een nieuwe invulling van vliegen in de 21ste eeuw

aeromobil-flying-car-ground-copyright-640x353Vliegen is, mede dankzij de liberalisering van de luchtvaartsector, democratischer geworden. Een toenemende groep van mensen kan genieten van de voordelen die deze vorm van mobiliteit biedt. En toch, vliegen blijft in hoofdzaak een luxe die de doorsnee burger enkel passief kan ervaren. De meerderheid van ons zit immers niet zelf aan de stuurknuppel. Het gevoel van vrijheid dat men geniet wanneer men zelf de controle in handen kan nemen is fenomenaal maar tegelijk grotendeels ondenkbaar op dit moment. Toch ben ik van mening dat de toekomst van luchtvaart uiteindelijk zal liggen in een verdere democratisering van het luchtruim waarbij het individu zelf in staat zal zijn zich te verplaatsen met behulp van kleinere, meer flexibele hulpmiddelen.

Alle ogen gericht op jetpacks

De vliegende wagen bestaat reeds geruime tijd maar is door de ontwikkeling in motoren en besturingssystemen ook steeds realistischer geworden. Toch blijken er nog wat stabiliteitsproblemen te zijn die de droom van een vliegende wagen nog met enkele jaren uitstelt. Meer plausibel is de doorbraak van jetpacks. In tegenstelling tot vliegende wagens zijn jetpacks goedkoper, kleiner en laten ze de mens meer bewegingsvrijheid toe. Volgens Yves Rossy en Vince Reffet, de vliegeniers die het vliegen in jetpack mede op punt hebben gesteld, zullen verdere verbeteringen ertoe leiden dat “Jan Modaal” binnen enkele jaren technisch in staat zal zijn eveneens het luchtruim te kunnen verkennen.

3D-printers zorgen mogelijk voor een doorbraak

Is-3D-printing-the-next-big-thing-or-the-next-big-bustHet grootste obstakel dat een doorbraak van jetpacks op dit moment bemoeilijkt is de kostprijs. Toch is het mogelijk dat verdere verbeteringen in de afgeleverde producten van 3D-printers ertoe zullen leiden dat de iets of wat behendige doe-het-zelver uiteindelijk zelf in staat zal zijn een jetpack ineen te knutselen. Het blijft uiteraard nog maar de vraag of “bricolage” geen bedreiging zal vormen voor de veiligheid van het luchtverkeer. To be continued…

Plaats reactie

een-jetpack-als-verjaardagscadeau