Scroll to top

Top

1 reactie

Zoekmachines | Waarom je DuckDuckGo moet gebruiken

Gepost op 25/03/2020
Zoekmachines | Waarom je DuckDuckGo moet gebruiken

Elke dag gebruiken we een zoekmachine. De meesten onder ons gebruiken Google en een minderheid maakt gebruik van Bing of Opera. Deze zoekmachines proberen zo veel mogelijk informatie over jou te vergaren om ze daarna te verkopen aan adverteerders. Laat je niet misleiden door zo genaamde “incognito” modus, deze verwijderd misschien automatisch je lokale zoekgeschiedenis maar verhinderd niet dat eender welke website, zoals Google, je kan traceren op basis van je IP adres.

DuckDuckGo biedt een alternatief aan, het is een zoekmachine dat geen gegevens van de klanten verzamelt. Daarnaast zijn er tal van leuke toepassingen.

DuckDuckGo heeft geen filters

Je moet eens een banale zoekopdracht uitvoeren via Google, daarna moet je dezelfde zoekopdracht uitvoeren maar met een computer waar een ander Gmail account op staat geregistreerd. De resultaten van de zoekopdracht zullen verschillend zijn. Dit komt omdat Google een geschiedenis van jou zoekopdrachten bijhoudt, gebaseerd op deze geschiedenis worden resultaten gefilterd. Dit kan vervelend zijn, je krijgt al jou informatie van bepaalde veel gebruikte bronnen, zonder nieuwigheden of andere visies te ontdekken.

!Bang de meest verslavende toepassing

Als je gebruik maakt van DuckDuckGo kan je zeer gemakkelijk je zoekopdracht richten op een bepaalde website (waardoor je enkel deze website doorzoekt en niet het hele internet). Je kan bijvoorbeeld “!Gmail vakantie” invoeren als zoekopdracht en dan zal DuckDuckGo jou Gmail doorzoeken en alle mails weergeven waar vakantie in voorkomt. Of je kan ook zoeken naar een bepaald product op de verschillende Amazon websites, bijvoorbeeld !Amazon.fr of !Amazon.de .

Schermafbeelding 2015-05-10 om 10.42.12

 

Zeer gemakkelijk instellingen veranderen

De meeste zoekmachines weten vanuit welke regio de gebruiker een zoekopdracht invoert. Deze informatie gebruiken ze om de zoekresultaten te selecteren en te filteren. Dit is handig als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een leuk restaurant, dan zal je in je zoekresultaten enkel restaurants vinden die zich in jou buurt bevinden. Maar soms kan dit vervelend zijn, als je iets wilt opzoeken dat geen enkele link heeft met jou regio. Bij de meeste zoekmachines kan je de regio instellingen niet veranderen, bij DuckDuckGo is dit in één klik gedaan, de optie om deze regiotracker uit te zetten staat naast de zoekbalk. Reclame is een andere zoekinstelling dat je gemakkelijk kan veranderen, dan zullen er geen betaalde resultaten zich in jou zoekresultaten bevinden.

Schermafbeelding 2015-05-09 om 10.09.14

Voor de geeks onder ons; een groot deel van DuckDuckGo is Opensource. Je kan er je eigen versie van maken. Voor de anderen zijn er ook nog tal van opties om de startpagina te personaliseren (het lettertype veranderen, de kleuren, de achtergrond, etc…)

Misschien tijd voor een korte “Google-detox”?

Ispiratie voor dit artikel werd gehaald uit een antwoord van Gabriel Weinberg (CEO en oprichter van DuckDuckGo) op de vraag & antwoord website Quora

(link: https://www.quora.com/Why-should-I-use-DuckDuckGo-instead-of-Google)

 

Antoine Smets

Reacties

  1. vincentvdh

    Ik gebruik het al een aantal maanden, op aanraden van Firefox. Je zou DDGO het Zwitsers zakmes onder de zoekmachines kunnen noemen: je kan vanuit je zoekopdrachten video’s afspelen zonder naar youtube zelf te moeten gaan, hetzelfde geld voor soundcloud. Er zijn allerhande convertors ingebouwd: omrekenen van jaren naar dagen of maanden, als je een hexadecimale waarde van een kleur ingeeft krijg je het kleur en nog allerhande info te zien, en dat allemaal via eenvoudige zoekopdrachten. Als je !bang invoert krijg je een lijst te zien met alle mogelijke bangs.

Plaats reactie

zoekmachines-waarom-je-duckduckgo-moet-gebruiken