Scroll to top

Top

Geen reacties

Dubbeltest: KEF M400 en KEF M500

Gepost op 21/12/2015
Dubbeltest: KEF M400 en KEF M500

Recentelijk lanceerde KEF een aantal nieuwe producten zoals de Muo. Deze week kregen we van hen twee hoofdtelefoons toegestuurd om even uit te proberen: de M400 en de M500. Het productnummer geeft het al weg: de M400 is de goedkoopste van de twee en kost 250 euro. Voor de M500 ben je 50 euro meer kwijt. Waar zit nu het verschil?

Design

Zowel de M400 als de M500 zien er gewoon goed uit. Beide hoofdtelefoons zijn afgewerkt met een metalen chassis waardoor het geheel lekker stevig aanvoelt. Beide toestellen klappen ook in waardoor ze net wat veiliger zitten tijdens transport.
Er is wel een verschil qua kleuren: de M400 kan je krijgen in blauw, oranje, wit en zwart. De M500 heeft het minder voor felle kleuren en is enkel beschikbaar in wit, zwart en de “classic” uitvoering. Bij deze laatste is de hoofdband in het zwart terwijl de oorschelpen zelf aluminium zijn.

kef_m400-3987f5ce4c6e7415

Accessoires

Beide modellen worden geleverd met een tas om je toestel veilig te transporteren. Bij de M500 is dit wel een verharde tas, de M400 moet het doen met slechts kunststofetui. Ook qua verloopstekkers is de M500 iets rijkelijker bedeeld: naast de verloopstekker om je hoofdtelefoon aan te sluiten in het vliegtuig beschikt deze ook over een verloopstekker om te verbinden met je stereoketen thuis. De M400 beschikt enkel over het eerste. Beide hoofdtelefoons worden ook geleverd met een snoer dat een afstandsbediening en microfoon bevat, voor die telefoontjes die je muzieksessie onderbreken. De M500 heeft ook een gewoon snoer, dus zonder afstandsbediening. Met dit gewone snoervind ik de muziek nog net iets beter klinken, maar dat kan ook inbeelding zijn natuurlijk.

IMG_20151214_1506009

Geluid

We kennen KEF natuurlijk al langer als een merk dat een sterke nadruk legt op geluidskwaliteit. Geluid vind ik echter iets heel persoonlijk en dat kwam enorm naar voor bij deze vergelijkende test. Het geluid van de M500 is top: alle detail is aanwezig en het geluid is perfect neutraal en degelijk gebracht. Daar tegenover staat dan de M400 die dan net weer heel gekleurd is. Met name de bassen zijn er aanwezig, iets wat ik persoonlijk wel waardeer. Beide toestellen leveren gewoon een goed geluid op, ongeacht welk genre je luistert. Het komt dus neer op persoonlijke smaak.

Comfort

Een belangrijke eigenschap voor hoofdtelefoons is het draagcomfort, iets dat bovendien moeilijk te testen is als je een hoofdtelefoon even mag uitproberen in de winkel. De M400 zit vrij goed, maar na een langere tijd begint het toch wat te knellen. De M500 daarentegen is ronduit een van de meest comfortabele modellen die ik al heb ervaren. Je kan gerust een hele werkdag door beats en gitaarsolo’s beluisteren zonder dat het ooit oncomfortabel wordt.

Conclusie

KEF bracht met de M400 en M500 hoofdtelefoon opnieuw twee toppers uit. Door het kleine prijsverschil van 50 euro raad ik iedereen de M500 aan. Iets duurder dus, maar wel enorm comfortabel en inclusief extra accessoires. Vooral de verharde draagtas is een welgekomen toevoeging voor een hoofdtelefoon van 300 euro. De M400 is net iets minder comfortabel, maar zal met zijn iets gekleurder geluid en stevigere bassen ook een publiek vinden.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

dubbeltest-kef-m400-en-kef-m500