Duaal leren in Technologie | Toekomst gericht studeren
Gepost op 07/07/2019Als we ons mogen baseren op recente Google search trends, dan is het begrip Duaal leren populariteit aan het winnen.

Maar wat duaal leren nu net inhoudt, is voor velen nog een groot vraagteken. In essentie gaat het over een theorie-georiënteerd en praktijk-gerelateerde combinatie van leren. Het omzetten van de kennis in de praktijk gebeurt met andere woorden veel sneller.
Oude wijn in nieuwe vaten denk je misschien? Ja, het is effectief zo dat in bepaalde richtingen de mix van theorie en praktijk reeds een tijdje meegaat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan leertrajecten in technische richtingen of stages gedurende hogere opleidingen.
Echter zijn veel van de bestaande combinaties nogal traditioneel en niet aangepast aan de snelheid waarmee technologie de arbeidsmarkt verandert. Daar willen trajecten die zich toespitsen op de technologische component verandering in brengen.
Industrie 4.0 en IoT
Het concept van duaal leren binnen de technologie focust zich op het klaarstomen van leerlingen voor beroepen die enerzijds future proof zijn en anderzijds ook de nodige skills meegeven om goed met de technologische component van een bepaald beroep te kunnen omgaan.
Een voorbeeld van zo’n hoogtechnologische omgeving waar duaal leren ten volle tot zijn recht kan komen is Industrie 4.0. Binnen dergelijke context moet een medewerker voldoende kennis bezitten over bijvoorbeeld het Internet der Dingen. Zo is het essentieel te begrijpen hoe machines en andere hardware communiceren om mogelijke problemen te kunnen oplossen.
Argumenten om te overtuigen
Er zijn heel wat redenen waarom duaal leren voordelig is voor het individu. Agoria verwijst onder andere naar de garantie op een toegangsticket tot de arbeidsmarkt, het beschikken over up to date kennis over technologische ontwikkelingen en het ontwikkelen van soft skills die cruciaal zijn om succesvol te kunnen samenwerken met andere professionals.
Eerste batch klaar voor de markt
Eind vorige maand studeerde een eerste lichting scholieren af die in Vlaanderen een technologisch duaal leren traject volgden. Ter ondersteuning en ter erkenning kregen de studenten meteen een award tijdens het Pioneer event bij Agoria.
Alvast een mooie motivatie om met volle goesting en ambitie de arbeidsmarkt op te gaan en een belangrijk signaal richting andere studenten die dergelijk traject in overweging nemen.
Plaats reactie