Scroll to top

Top

2 reacties

De eerste Belgische basis voor drones: DronePort Brustem

Gepost op 02/02/2016
De eerste Belgische basis voor drones: DronePort Brustem

In 1996 sloot de vliegbasis van Brustem nabij Sint-Truiden. Twintig jaar later wordt het geheel een nieuw leven ingeblazen: de Limburgers gaan voor drone valley.

Drone valley

Het kon dan ook niets anders dan dat dit heuglijke nieuws werd aangekondigd op de basis zelfs, uiteraard onder begeleiding van een vrolijk spinnende drone. De drone valley moet een heel ecosysteem aan drone bedrijven en startups samenbrengen. De nodige partijen lijken alleszins al aanwezig en hebben ze elk hun eigen belang bij deze droneport. Veerle Heerens, burgemeester van Sint-Truiden, is alvast enthousiast en ziet de droneport als een stapje voor op het gebied van innovatie en werkgelegenheid. LRM en JK Invest kochten vorig jaar de luchtbasis op en voorzien misschien extra funding voor interessante drone startups.

Momenteel bestaat de basis nog voornamelijk uit hangars, dat is ook waar de startups tijdelijk zullen verblijven. Echter is momenteel al een bestek uitgegeven om in 2017 een waar kantoorgebouw op de basis te openen dat een hele vloot een technologiebedrijven en dronestarters kan huisvesten. Het lijkt ons alleszins een niet te missen kans voor deze sector: Brustem is immers de enige plaats in België met een luchtruim gereserveerd voor drones. In eerste instantie beperkt dit zich tot een zone van enkele honderden meters. Later dit jaar wordt dit echter uitgebreid naar alles in een straal van 5km rond het centrum van de basis. Indrukwekkend!

IMG_0128

Maar hoe zit het nu net met de drone wetgeving?

Dat we hier bij Technologium fan zijn van drones is duidelijk. Maar er werd al veel geopperd dat de wetgeving tekort schoot op dit vlak. De huidige wetgeving laat deze dure speeltjes enkel toe op erkende modelluchtvaarttereinen (dit zijn tereinen die gebruikt worden voor modelvliegtuigen). Sinds maart vorig jaar werkt minister Jacqueline Gallant echter aan een nieuw Koninklijk Besluit. Deze nieuwe wetgeving onderscheidt twee types van vluchten: commerciële en professionele dronevluchten. Op privéterrein mag je een drone tot 30m hoog loslaten. Voor professionele vluchten dienen de nodige registraties en goedkeuringen van de piloot in orde zijn. Bovendien dient het Directoraar-Generaal Luchtvaart (DGLV) risicovluchten expliciet goed te keuren. Wat nu net als een risico geklasseerd wordt en wat niet is momenteel niet eenduidig, maar je kan alleszins denken dat vluchten boven menigtes al als “risicovol” bevonden wordt.

IDRONECT

De grote waarde van drones zit natuurlijk net in die professionele markt. De toepassingen zijn ontelbaar: landbouw, fotografie, beveiliging en zelfs logistiek. Natuurlijk is de wet weinig waard als voor elke vlucht een gele briefkaart naar het DGLV verstuurd dient te worden, om dan met wat geluk na 8 dagen een go of no-go te krijgen. Net op dit probleem speelt de startup IDRONECT in: zij ontwikkelden een integratieplatform dat het hele proces van een aanvraag versturen begeleid. Dit SaaS-platform laat piloten toe om drones te beheren, vluchten aan te vragen en drones live te tracken. Een hele voortuitgang op die gele briefkaart (die blijkbaar nog altijd bestaat, 5 voor 4,25 euro).
Het stopt daar niet: IDRONECT bouwde ook een geofence systeem in. Een geofence kan je zien als een virtuele grens dat je markeert op een kaart. Eens de drone dit gebied verlaat gaat er een alarm af.

IMG_0096

Ready for take-off!

Burstem Drone Valley: wij zijn alleszins fan. Als mevrouw Gallant nu nog even die wet doorduwt, dan kan de innovatie exploderen daar in Sint-Truiden. Dromen durven ze (terecht) ook: “Door zowel op het vlak van regelgeving als administratie helemaal klaar te zijn, ben ik ervan overtuigd dat we met België in poleposition liggen om een echt droneland te worden. Waarom nodigen we spelers zoals Amazon niet uit om in België te komen experimenteren?”

IMG_0051

Tags
Bram Vandewalle

Plaats reactie

de-eerste-belgische-basis-voor-drones-droneport-brustem