Scroll to top

Top

Geen reacties

Dragon Onderzeeër maakt diepzee toegankelijker

Gepost op 27/08/2015
De “Dragon” onderzeeër maakt de diepzee toegankelijker

Eénpersoonsonderzeeërs? “Been there, done that” denk je dan. Al in 1959 was de wereldvermaarde Jacques Cousteau erin geslaagd om een “mini-duikboot” te bouwen om zo het “diepe blauw” te verkennen. Op dat moment ging het vooral nog om de wetenschap met als resultaat dat zowel het maken als het besturen van dit soort toestellen waar pionierswerk was. Als je het op de keper beschouwt moeten we ook vaststellen dat, na een halve eeuw, we meer vooruitgang hebben geboekt in ruimtereizen dan in het verkennen van de diepzee.

Soucoupe_Plongeante_1

Onderzeeërs steeds toegankelijker

De tijd dat onderzeeërs het privilege waren van het militair apparaat of wetenschappelijke instellingen is wel degelijk voorbij. Verschillende bedrijven, waaronder Triton Submarines, U-Boat Worx and Seamagine, zijn erin geslaagd om alsmaar performantere duikboten te ontwikkelen voor een steeds lager budget. Nu, dat laatste moet wel genuanceerd worden. Het is inderdaad zo dat duikboten nu al te verkrijgen zijn op de privémarkt, maar het publiek dat de toestellen zal kunnen kopen is anderzijds wel een zeer select publiek van kapitaalkrachtige kopers. Voor de goedkoopste toestellen (waarin de inzittende het zelf ook droog houdt) zit je toch al gauw aan prijzen die de kaap van 1 miljoen euro overschrijden.

Triton

De Dragon van Deepflight getipt als potentiële “game changer”

Ook al worden privé-onderzeeërs steeds goedkoper, het besturen van deze toestellen vereist doorgaans toch nog enige training. We mogen bovendien niet vergeten dat duiken ook niet risicoloos is. Sinds begin juni wisten we dat de Silicon Valley start-up genaamd “Deepflight” bezig was met de assemblage van een nieuw prototype, de “Dragon”. Wat deze onderzeeër uniek maakt is het aandrijfsysteem en de systemen die toelaten om te duiken. In tegenstelling tot traditionele duikboten werkt dit toestel net als een drone met rotors die het mogelijk te maken te “zweven” in het water. Bovendien laten de rotors, gekoppeld aan een intelligent computergestuurd besturingssysteem, een enorme bewegingsvrijheid toe aan de bestuurder. Achter het project zit de droom van oprichter en duikboot-expert Graham Hawkes die het tot zijn levensmissie heeft gemaakt om de diepzee – en haar geheimen – toegankelijker te maken voor het brede publiek.

Plaats reactie

dragon-onderzeer-maakt-diepzee-toegankelijker