Scroll to top

Top

Geen reacties

Digital Health Trends – Een onderzoek naar adoptie

Gepost op 22/11/2015
Digital Health Trends – Een onderzoek naar adoptie

Enkele maanden terug deed iMinds grootschalig onderzoek naar het gebruik van Digital Health bij Vlamingen. Vorige week bracht Rock Health (’s werelds eerste investeerder, specifiec gefocused op Digital Health) de resultaten uit van hun onderzoek naar Digital Health adoptie door de gewone Amerikaan in 2015. Historisch gezien is het consumentenluik binnen Digital Health (daarmee bedoelen we diensten en producten die, al dan niet medisch goedgekeurd, onmiddellijk gericht zijn naar de consument) één van de moeilijkste markten voor investeerders. Voornamelijk omdat de toegevoegde waarde door consumenten vaak niet duidelijk is en de aanpak, waarbij consumenten hun gezondheidszorg in eigen handen nemen, helemaal indruist tegen gezondheidszorg zoals we die al decennia kennen. Business modellen zo afstemmen op een onzekere consument is voor vele Digital Health bedrijven een heuse opgave. In dit artikel geven we een overzicht van de bevindingen van een bevrgaing bij 4000 Amerikanen over hun adoptie, drivers, standpunten tov privacy en Big data van Digital health. Volgens Rock Health is de steekproef representatief voor de Amerikaanse bevolking.

Focus op adoptie van 6 Digital health categorieën

Er zijn heel wat startups en bedrijven aan het werk die de manier wanneer we omgaan met gezondheidszorg veranderen. Figuur 1 geeft 6 categorieën aan waarin deze digital health bedrijven actief zijn: ‘online health information’, ‘online health reviews’, ‘mobile health tracking’, ‘wearables’, ‘genetic services’ en ‘telemedicine’.

Consumer-Survey-Slides_Assigned_Website.0011-1200x761-1

Figuur 1 – Percent adoptie naar Digital Health categorie

 

  • Online Health Information – 71% van de Amerikanen zou gebruik maken van het internet om meer te weten te komen over een bepaalde ziekte of symptomen. Dit kan via een Google zoekactie, maar WebMD is één van de sterkste spelers in dit veld. Bezoek zeker hun dienst.
  • Online Health Review – 50% van de Amerikanen zou online reviews gebruiken om zorgverstrekkers met elkaar te vergelijken. Door de aard van het Amerikaanse gezondheidssysteem (dat dichter aanleunt tegen een vrije marktsysteem) ligt dat heel wat hoger dan bij ons. Toch kan er ook voordeel uitgehaald worden om dit ook op te voeren in België. Het geven van reviews kan de meer kwalitatieve diensten naar voor schuiven en (waarschijnlijk eerst via enkele negatieve bijwerkingen) evolueren naar een ‘pay for quality’ gezondheidssysteem. ZocDoc is een voorbeeld van een gelijkaardige dienst.Amerikanen zoeken online het meeste naar dokters (44%), dan naar ziekenhuizen (33%), zorgcentra (10%) en zorgpersoneel (7%).
  • Mobile Health Tracking – 17% vertelt een mobile health applicatie te gebruiken voor loggen van één of meerdere gezondheidsfactoren. Een voorbeeld is myfitnesspall.
  • Wearables – Gerelateerd aan het vorige, 12% zou een wearable gebruiken die hen zou helpen gezondheids-gerelateerde factoren te meten. Een onderzoek toonde aan dat 75% van de eigneaars van wearables het ding na amper 3 maanden aan de kant laat liggen. Volgens Rock Health kan de hoge drop-out rate aan 2 zaken liggen. Enerzijds, 28% van de respondenten krijgen wearables als cadeau. Anderzijds, van diegenen die een wearable wel aankopen doen dat in 25% van de gevallen als experiment. Beiden kunnen wijzen op lagere interesses op langere termijn (zie figuur) Wij zijn zeker benieuwd/op zoek naar recentere studies die evolutie weergeven! Voorbeelden zijn Jawbone, Fitbit of Misfit (die vorige week voor $200 miljoen werd overgekocht door horlogefabrikant Fossil).
Bron: Rock Health-onderzoek (n= 4 017)

Bron: Rock Health-onderzoek (n= 4 017)

 

  • Genetic Services – 7% zou een genetische test besteld hebben om meer inzicht te krijgen in zijn/haar genetisch profiel (en zo risico’s tov bepaalde ziekten te weten komen). We schreven reeds over 23andme.com, die in 2015 groen licht ontvingen van de FDA voor het testen van 35 ziekten.
  • Telemedicine – Ook 7% zou al gebruik hebben gemaakt van telemedicine-diensten om vanop afstand, via je pc of mobiel toestel, met een dokter in contact te komen. Telemedicine is nog ongekend in België maar in de VS komt het stilaan van de grond. In Denemarken staan Telemedicine oplossingen al pakken verder. Probeer nu gratis een eerste consultatie via Doctor on Demand!

Alle resultaten vind je hier!

 

Plaats reactie

digital-health-trends-8211-een-onderzoek-naar-adoptie