Scroll to top

Top

2 reacties

Digital Health 2014: Vijf Trends - Technologium

Gepost op 28/12/2014
Digital Health 2014: Vijf Trends

De term eHealth viel voor het eerst in 1999 wanneer John Mitchell het had over het gezondheidsproces dat ondersteund wordt door elektronica en communicatie. Vandaag blijkt de term veel te beperkt en wordt de term ‘Digital Health’ naar voor geschoven door gedachteleiders (zoals Eric Topol). Digital Health gaat verder dan eHealth; het omvat de revolutie die kijkt naar de convergentie tussen alles wat digitaal is en de geneticarevolutie (de revolutie waarbij je persoonlijk DNA binnenkort voor enkele euro’s ontcijferd kan worden). De afbeelding hieronder geeft een beeld van welke domeinen onder Digital Health kunnen vallen. Door de snelle evolutie van het domein is deze figuur al wat verouderd, maar geeft toch een leuk beeld weer van wat er allemaal gebeurt (en staat te gebeuren) op het gebied van de informatisering van geneeskunde. De geïnteresseerde lezer kan hier dieper ingaan op elke topic.

Digital Health volgens Nuvium

Digital Health volgens Nuvium

2014 in vijf trends

Er werd al heel wat geschreven rond digital health; van de mogelijkheden van big data en het gebruik van trackers tot de mogelijkheden van gezondheidsplatformen. Als laatste digital health artikel van het jaar vatten we graag de 5 trends van 2014 samen; trends die een basis leggen voor komende disrupties en inzichten die we anders hebben ingeschat aan het begin van dit jaar.

 1. Het elektronisch patiëntendossier staat hoog op de agenda
  Geen flitsende disruptie op de eerste plaats, maar een absolute basisvoorwaarde van elke patiënt-centrische gezondheidsinnovatie: het elektronisch dossier. Om een digitaal ecosysteem uit te bouwen moet er eerst een beveiligd elektronisch patiëntendossier opgezet worden. Een punt dat ook Maggie De Block in haar beleidsnota naar voor schuift.
 1. Privacy-risico weegt voor chronische patiënten niet op tegen voordelen
  Voor het merendeel van patiënten met een chronische aandoening weegt het privacy-risico dat elektronische patiëntendossiers meebrengen niet op tegen de voordelen ervan (Accenture, mei 2014). De Amerikaanse consument is zelf bezorgder over privacy risico’s bij online banking dan beveiligingsrisico’s in hun gezondheidsdossier.
 2. Senioren zijn geen technofoben meer
  Volgens Accenture (juli 2014) is de zilveren generatie lang niet zo technofoob dan eerst gedacht. Ouderen zoeken steeds vaker informatie naar geneeskundige aandoeningen via het internet. Het actief opvolgen van de gezondheidstoestand via sensoren en patiëntenplatformen is minder aan hen besteed.
 1. Financiering voor digital health kent exponentiële groei
  …wat disruptie van de sector alleen maar zal versnellen. In augustus voorspelt Accenture Health dat financiering voor digital health startups in de VS tussen 2014 en 2017 zal verdubbelen (tot 6.5 miljard euro). De sub-segmenten die de grootste groei zullen kennen zijn: investeringen in infrastructuur (EPD’s, administratieve processen etc.), investeringen in alternatieve behandelingsmethode (telehealth, personalized medicine etc.), patient-engagement (wearables, gamificatie etc.) en diagnosestelling (zelfdiagnose (bijv. Scanadu), remote monitoring etc.). In dit artikel somden we de grootste investeringen in digital health op.
 1. Gamification lijkt de manier om patiënten te betrekken bij hun genezingsproces
  Patiënten beseffen dat de levensstijl een enorme invloed heeft op de gezondheid (70% van de totale gezondheidskost is gelieerd aan de levensstijl). Toch blijft het enorm moeilijk om patiënten aan te moedigen hun gedrag te veranderen. Daar komt nu verandering in. Gedragseconomen erkennen dat gamificatie inderdaad gedrag kan veranderen en moedigen dit ook aan in het gezondheidsproces.

2014 bewijst dat gezondheidsdisruptie niet van vandaag op morgen gebeurt en dat infrastructuur en de juiste omgeving nodig is om te innoveren. 2014 toont een toegenomen besef tot het optimaliseren en beveiligen van datastromen en elektronische patiëntendossiers vooraleer nieuwe diensten ontwikkeld kunnen worden. Begin 2015 lichten we alvast een tipje van de sluier wat te verwachten in 2015!

Reacties

Plaats reactie

digital-health-2014-vijf-trends-technologium