De Digimeter | Digitale mediatrends in Vlaanderen anno 2018
Gepost op 01/02/2018Vorige week woensdag lanceerde imec het Digimeter rapport voor 2017. Sinds 2009 houdt de onderzoeksinstelling jaar per jaar in de gaten wat de grote digitale mediatrends zijn in Vlaanderen. Het resultaat van dat bewuste onderzoek wordt vervolgens samengevat in de Digimeter.
Voor het rapport van 2017 werden 2.300 Vlamingen tussen de 15 en de 65+ bevraagd over hun digitale consumptie gewoontes. Er werd onder andere gepolst naar het gebruik van sociale media netwerken, het aantal digitale apparaten aanwezig in het gezin, de toegang tot digitale televisie en het game gedrag van de Vlaming.
We namen de tijd om de Digimeter onder de loep te nemen en lijsten hier een drietal opvallende zaken voor jullie op.
Het Digibesitas syndroom
Een in het oog springend onderdeel in De Digimeter gaat over zogenaamde Digibesitas. Eenvoudig gesteld slaat dit op het verslavende karakter van de vele digitale apparaten die rondom ons aanwezig zijn. Wat opvalt, is dat mensen zich bewust worden van hun verslaving en hier paal en perk proberen aan te stellen door bepaalde ‘goede gedrag regels’ te introduceren.
Uit de studie blijkt dat maar liefst zes op de tien smartphone gebruikers regels hanteren om de verslaving in de hand te werken. Het zijn vooral de twintigers en de dertigers die het ergst te lijden hebben onder Digibesitas. Bovenstaande grafiek geeft wat meer inzichten in dit fenomeen.
De digitale invasie
Een tweede opmerkelijke vaststelling heeft betrekking op het gevoel van digital invasie. Alhoewel dit begrip voor interpretatie vatbaar is en door iedereen anders ervaren kan worden, heeft het in de bredere betekenis te maken met het binnendringen van het digitale in de fysieke wereld zonder daar om te vragen. Het woord binnendringen heeft op zich een nogal negatieve bijklank.
Wat opvallend is, is dat het vooral de tieners en de twintigers zijn die dit fenomeen bewust ervaren volgens De Digimeter. Zo geeft 34% van de 15 tot 19-jarigen aan dat ze minder tijd met hun familie doorbrengen omwille van digitale applicaties en zegt 51% van de 20 tot 29-jarigen dat digitale applicaties hun persoonlijke leven binnenvallen.
Wat de exacte consequenties van deze digitale invasie zijn, wordt niet meteen aangegeven in de studie. Wel is het mogelijk om een relatie te leggen tussen Digibesitas en de digitale invasie. Het meer en bewuster omgaan met de smartphone zou kunnen gezien worden als een actie die wordt ondernomen om de digitale invasie tegen te gaan.
De opmars van Instagram ten koste van Facebook
Een derde vaststelling wijst op een wijziging in populariteit van de sociale media netwerken. Alhoewel Facebook nog steeds heer en meester is als populairste sociaal netwerk in Vlaanderen (70,4% van de respondenten heeft een persoonlijke account), boet de Blauwe F aan aanzien onder tieners tussen de 15 en de 19 jaar. Voor het eerst is YouTube populairder dan Facebook bij deze groep.
Op basis van de studie leiden we af dat Facebook ‘enkel’ nog groeit bij 30 plussers. Instagram daarentegen kent een significante groei binnen alle leeftijdscategorieën. Het ziet ernaar uit dat Instagram wel eens het nieuwe Facebook zou kunnen worden als de groei aan dit tempo verder gaat. Het is echter nog wat te vroeg om daar een statement rond te maken.
Meer te weten komen over de digitale mediatrends
Als je graag nog wat meer wil te weten komen over de digitale mediatrends, dan kan je het uitgebreide Digimeter rapport hier downloaden. Het geeft alvast een goed zicht op de digitale gewoontes bij de Vlamingen.
Plaats reactie