Scroll to top

Top

Geen reacties

Deze machine kan duizenden dranken “printen”

Gepost op 15/03/2022
Deze machine kan duizenden dranken “printen”

De Amerikaanse startup Cana heeft $ 30 miljoen opgehaald om zijn “moleculaire drankenprinter”, de Cana One, tot leven te brengen.

Het is een apparaat op het aanrecht dat duizenden drankjes kan maken, waaronder koffie en cocktails, met behulp van een ingrediëntenpatroon.


Elke drank, of het nu frisdrank of een goede wijn is, bestaat uit 99% water.

Slechts ~1% bevat de verbindingen die het zijn unieke smaak, aroma en mondgevoel geven. Wijnsteenzuur is bijvoorbeeld de sleutel bij het maken van wijn, terwijl kininezuur koffie zijn zuurgraad geeft.

Maar hoewel een glas wijn ~400+ unieke verbindingen kan bevatten, kunnen mensen slechts ~30-50 herkennen

Cana identificeerde ~ 150 ingrediënten waaruit deze verbindingen bestaan ​​en concentreerde ze in een patroon. Dit patroon samen met water kan op 30 seconden alle drankjes ‘printen”.

Het doel is om afval te verminderen Alleen al de frisdrankindustrie produceert en verkoopt naar schatting 20-30 minljard plastieke flessen per jaar.

Cana’s patronen gaan ongeveer een maand mee (of +/-200 drankjes). Nieuwe patronen worden automatisch verzonden wanneer klanten bijna leeg zijn, terwijl oude worden gerecycled.

De kosten voor de consument zijn aanzienlijk hoger. De machine kost €750 (of $ 499 voor de eerste 10.000 bestellingen). Patronen zijn gratis, maar een app volgt en rekent per drankje , ongeveer €0,20 voor frisdrank en tot € 2,50 voor een cocktail.

Toch zijn de kosten doorgaans 25%-50% goedkoper dan die van winkels – om nog maar te zwijgen van bars, cafés en restaurants .

De drankenprinter is op dit moment enkel beschikbaar in de VS.

Een interessante podcast aflevering over CANA: LINK

Antoine Smets

Plaats reactie

deze-machine-kan-duizenden-dranken-8220-printen-8221