Scroll to top

Top

Geen reacties

Deel III: Technologie & ondernemerschap in Afrika uit de doeken

Gepost op 22/11/2015
Deel III: Technologie & ondernemerschap in Afrika uit de doeken

Beloftevolle Ethiopische technologie startups onder de loep

Ethiopië is met meer dan 100 miljoen inwoners een zeer grote afzetmarkt. De meeste technologie startups die we spraken ambieren daarom niet uit te breiden naar het buitenland. In de vorige blogpost over Afrikaans ondernemerschap beschreven we reeds het profiel van de Ethiopische tech ondernemer: IT achtergrond, sterk gefocust op een lokale nood en een half-time job ernaast. In dit laatste deel zetten we graag vier startups in het licht die het nét iets anders aanpakken!

Deliver Addis

Deliver AddisDeliver Addis is een online platform voor restaurant-leveringen opgestart door Ethio-Amerikaan Feleg Tsegaye. Feleg is geboren en getogen in de VS maar keerde als één van de velen terug naar zijn roots. Hij startte het platform enkele maanden geleden op als solo-founder en heeft nu al een team van zeven anderen onder zijn vleugels. Zijn groeistrategie is gedurfd: hij rekende de voorbije drie maanden geen extra leveringskosten aan om zijn klantenbasis te laten groeien. En met succes want meer dan 1500 bestellingen werden reeds geplaatst.

Hello Doctor

VHello Doctoria Hello Doctor hebben miljoenen Ethiopiërs eenvoudige toegang tot medische diensten via hun telefoon. Mensen met medische vragen bellen voor een lage prijs een centraal nummer en worden vervolgens doorverwezen naar een beschikbare dokter. Met een slecht georganiseerde Ethiopische gezondheidszorg creëert deze start-up duidelijk enorme sociale waarde. Bijna 250.000 likes op hun Facebook-pagina bewijst het succes van de dienstverlener. Daarbij moet echter een kanttekening gemaakt worden. Hello Doctor maakt deel uit Belcash, een Nederlands dochterbedrijf dat gefinancierd werd door investeringsfonds Kinnevik. Kinnevik is een van de grote aandeelhouders in het welgekende Rocket Internet.

SMS Ride

SMS RideSMS Ride is de Ethiopische Uber voor feature phones, een mobieltje dat geen smartphone is. Solo-founder Samrawit Fikru is één van de weinige vrouwelijke technologie ondernemers die we ontmoetten. Zij stelde vast dat het als vrouw moeilijk is je na tien uur ‘s avonds veilig te verplaatsen door de stad. SMS Ride helpt je snel en goedkoop een betrouwbare taxi te vinden. Het enige wat je moet doen is een berichtje sturen naar een centraal nummer. Uniek is haar partnerschap met telefonie provider Ethio Telecom, die als overheidsbedrijf nog steeds een monopolie heeft op de markt.

Karta

KartaKarta wil het lokale mapping systeem in Ethiopië digitaal in kaart brengen. Vele Ethiopiërs kunnen immers niet vertrouwen op services als Google Maps omdat deze geen rekening houden met de speciale benaming van straten en huisnummers. Dit non-profit project werd opgericht door het Iceaddis team, de voornaamste startup incubator in Addis Ababa. Voor de funding vertrouwen zij daarbij vooral op hun internationale connecties. Zo ontvingen ze reeds financiële hulp van AfriLabs en ging deze week hun crowdfunding campagne van start. Draag hier je steentje bij!

Plaats reactie

deel-iii-technologie-038-ondernemerschap-in-afrika-uit-de-doeken