Scroll to top

Top

Geen reacties

Deel II: Technologie & ondernemerschap in Afrika uit de doeken

Gepost op 18/11/2015
Deel II: Technologie & ondernemerschap in Afrika uit de doeken

“Addis” als Afrikaanse Silicon Valley?

In 2015 zal Ethiopië het snelst groeiende land ter wereld zijn. De laatste 10 jaar heeft het Oost-Afrikaanse land een immense groei gekend, vooral gedreven door agricultuur. Toch wil de overheid nu ook meer gaan inzetten op andere sectoren. In oktober namen we er met eigen ogen de opportuniteiten en uitdagingen van de tech startup scene waar; een overzicht.

Barrières voor Ethiopische ondernemers

Ethiopië is het op één na meest bevolkte Afrikaanse land en de afzetmarkt is groot en snelgroeiend. Toch worden lokale ondernemers geconfronteerd met vele hindernissen; van aan-uit internet, over minder dan 1% internet penetratie, tot complexe wetgeving. Zo kan het bijvoorbeeld tot zes weken nemen om een legale entiteit te vestigen. De overheid wordt langzaam wakker en neemt maatregelen om (laagdrempelig) ondernemerschap te bevorderen. De tech startup scene staat daarbij nog in zijn kinderschoenen maar lijkt veelbelovend. Ethiopië is een geweldige omgeving om oplossingen voor de lokale markt te creëren. Het land is met een volledig gesloten banksysteem namelijk zeer afgeschermd van de rest van de wereld.

Schets van de Ethiopische tech-entrepreneur

Ethiopiërs die dankzij dit alles toch verkiezen een eigen technologiebedrijfje op te starten worden steeds talrijker. Meesten onder hen studeerden computerwetenschappen of genoten een andere ingenieursopleiding. Met het oog op een sterke industrialisatie, hanteert de Ethiopische overheid namelijk een 70-30 regel op vlak van studiekeuze: 70% van alle studenten moeten ingenieur worden. De nodige technische skills zijn dus meestal aanwezig, met je product of service de markt betreden is andere koek. In Addis Ababa, de hoofstad, staan incubators zoals het gevestigde Iceaddis en nieuwkomer xHub tech startups op dit vlak bij met hun mentorship en netwerk. Deze hubs, die ook als co-working spaces functioneren, spelen een zeer belangrijke rol in de Ethiopische tech startup scene. Het ontmoeten van gelijkgezinden mag niet onderschat worden in een land waar ondernemerschap allesbehalve een voor de handliggende carrièrekeuze is. Ethiopië kent één van de hoogste angst-om-te-falen percentages in Afrika.

Artikel 2 - Foto 2

Deze risico-averse mentaliteit is daarbij sterk gerelateerd aan de financiële onzekerheid dat een leven als ondernemer met zich meebrengt. Zo heb ik ondervonden dat meeste tech startups gerund worden door Ethiopiërs die halftijds nog een vaste job hebben. Bootstrappen is dus vanzelfsprekend de meest voorkomende vorm van startup financiering. Geld ophalen bij buitenlandse investeerders is verboden en lokale vermogende individuen hebben de juiste mindset nog niet ontwikkeld. In Addis Ababa, de hoofdstad, schieten gebouwen als paddenstoelen uit de grond maar het potentieel van investeren in technologie wordt nog niet genoeg ingezien. Een kleine financiële boost zoeken veel Ethiopische startups in de wedstrijden die door de incubatoren en partners worden georganiseerd. Zo organiseerde ik mee de finale van SeedStars World, een pitch wedstrijd dat plaats vindt in opkomende markten over de hele wereld. Verder woonde ik ook een driedaagse hackaton bij rond geletterdheid met een prijzenpot van meer dan €20.000. Zulke initiatieven geven de tech startups visibiliteit en introduceert hen als succesverhalen of rolmodellen in de lokale media.

Technologie en ondernemerschap wordt namelijk niet of zeer weinig gecoverd door de lokale nieuwskanalen, (nog) geen Ethiopische Technologium. Toch had ik het genoegen de gast te zijn op de Tech & Tunes radio show op de lokale radiozender Afro FM om te praten over mijn onderzoek. Beluister de podcast hier. In de volgende en laatste blogpost uit onze reeks zoomen we graag wat dieper in op de sectoren waarbinnen Ethiopische tech startups actief zijn.

Plaats reactie

deel-ii-technologie-amp-ondernemerschap-in-afrika-uit-de-doeken