Scroll to top

Top

Geen reacties

Deel I: Technologie & ondernemerschap in Afrika uit de doeken

Gepost op 16/11/2015
Deel I: Technologie & ondernemerschap in Afrika uit de doeken

Technologisch ondernemen in Afrika: de mythe ontrafeld

Sub-Sahara Afrika roept bij de meesten onder ons niet meteen een beeld op van technologie en innovatie. Nergens kunnen beiden echter een grotere impact gaan betekenen voor de toekomst van het continent. Hierbij speelt ondernemerschap een sterke rol als catalysator. Graag nemen we jullie daarom deze week op sleeptouw door de tech startup ecosystemen in Afrika & Ethiopië in het bijzonder. Hoewel Afrikaanse landen vaak over één kam worden geschoren, zijn de uitdagingen en opportuniteiten op vlak van ondernemerschap gelijkaardig. Toch beginnen de belangrijkste commerciële hubs zoals Nigeria, Zuid-Afrika en Kenya, zich stilaan te differentiëren. Vele factoren spelen hierbij een rol en we lichten hieronder kort enkele van de voornaamste toe.

Het gebrek aan Afrikaanse financiering

Het Venture Finance for Africa Report – uitgegeven door het online funding platform VC4Africa – rapporteerde dat de totale investering in Afrikaanse startups vorig jaar met meer dan 100% toenam tot bijna $27 miljoen. In realiteit word er echter geschat dat er twintig keer zo veel zou geïnvesteerd zijn, informele kringen meegerekend. Door de sterke groei in middenklasse en internetpenetratie, zijn de opportuniteiten in de tech business uniek en veelbelovend. Dit wordt bevestigd door het toenemende aantal geïnteresseerde internationale investeringsfondsen en accelerator programma’s zoals 500 Startups en Techstars.

Artikel 1 - Foto 2

Toch is het voor de beginnende Afrikaanse ondernemer nog steeds zeer moeilijk om financiering te vinden buiten de friends, family & fools. Door de relatief hoge risico’s en het gebrek aan standaardisatie in het funding proces, zijn angel investeerders nog niet talrijk in de tech business. Welvarende Afrikanen prefereren nog steeds te investeren in vastgoed of andere traditionele industrieën met gegarandeerde opbrengsten.

Bij het investeren in startups, is de bottleneck eerder de complexiteit van het proces en de regulatie dan het gebrek aan geld. Daarom is er nood aan overheden die incentives geven op vlak van belastingen en andere wetgevingen. Rwanda kondigde onlangs een $100 miljoen ICT start-up fund aan, een voorbeeld voor de rest van het continent.

De strijd om het online krijgen van Afrika

Technologiereuzen hebben al lang de voordelen van het verschaffen van internettoegang in Afrika ingezien. Zo plant Facebook met een satelliet internet te beamen naar afgelegen regio’s en werkt Google onder andere aan project Loon, internet-ballonnen op basis van zonne-energie. Hierbij sluipt het gevaar van net neutraliteit natuurlijk te binnen. Voor Afrikaanse technologie ondernemers zijn zulke initiatieven echter enkel positief. Lage internetpenetraties zijn nog steeds een feit over het gehele continent. Het gebruik van smartphones en mobiele data stijgt echter exponentieel. Toch staat voor vele Afrikanen het internet jammer genoeg nog steeds gelijk aan Facebook.

Het belang van coworking spaces & (verticale) accelerators

Geen week gaat voorbij zonder dat er nieuwe incubators & accelerators worden aangekondigd op het continent. Hierbij vervaagt de grens tussen beiden steeds meer en meer. Het succes van zulke programma’s ligt vaak laag door het gebrek aan een ondersteunend netwerk en ervaring. Verticale accelerators kunnen dit probleem oplossen. Deze gespecialiseerde programma’s bieden relevante & specifieke ondersteuning, mentorship en een netwerk aan binnen een niche. Zo zijn er reeds succesvolle accelerators gefocust op fintech, health en hardware. Gearbox in Kenya is een mooi voorbeeld van een maker space & fab lab. Verder spelen coworking spaces een zeer belangrijke rol in elk Afrikaans ecosysteem. Zij dienen niet alleen als ontmoetingsplaatsen maar vooral als toevluchtsoord in tijden van inconsistente internettoegang.

De zoektocht naar Afrika’s eerste unicorn

Er wordt veel gespeculeerd over het land en de sector dat de eerste Afrikaanse unicorn zal produceren. Zuid-Afrika, Nigeria & Kenya maken momenteel het meeste kans op deze titel. Verder is reeds bewezen dat e-commerce een rendabele industrie is in de Afrikaanse markt. Check zeker deze lijst met de 50 meest veelbelovende Afrikaanse startup als je een gokje wil wagen. Voor meer info over de Afrikaanse tech startup scene, raden we je de wekelijkse nieuwsbrief van Marcello Schermer aan, Afrika’s regionale manager voor Seedstars World. Inschrijven kan je hier.

Plaats reactie

deel-i-technologie-amp-ondernemerschap-in-afrika-uit-de-doeken