Scroll to top

Top

Geen reacties

Deel 2: Het regent eenhoorns

Gepost op 23/10/2015
Deel 2: Het regent eenhoorns

Recentelijk hadden we het nog over eenhoorns – niet de mythische dieren- wel de jonge niet beursgenoteerde bedrijven die een waarde hebben van meer dan één miljard Dollar. Vandaag zijn we terug met een vervolgartikel. Deels omwille van de recente commotie, maar zeker ook omwille van het waanzinnig interessante onderwerp ;).

Het Amerikaanse business platform Forbes had het er uitgebreid over in de laatste editie van haar magazine. De Verenigde Staten zijn vandaag een beetje de bakermat van eenhoorns, ook wel unicorns genoemd. Eind 2014 waren er ongeveer 75 eenhoorns. Dit jaar zouden we afsluiten met een stuk meer dan 150, waarvan meer dan 90 met Amerikaanse origine.

Unicorns

Niet meteen een verrassing, wetende dat het gros van het start-up durfkapitaal zich ook in het land van de opportuniteit bevindt. Om maar een idee te geven; In San Francisco bestaat er zoiets als Sandhill Road, een straat waar de éne investeerder zich naast de andere bevindt. Goed voor een gevuld dagje investeringsshopping voor jonge ondernemers.

Vijf US éénhoorns uit de klas van 2015

De twee grootste unicorns van 2015 bevinden zich niet in de Verenigde Staten maar wel in China. Het betreft DJI Innovations (bekend van de Drones) en Meituan (onbekend voor een gigantisch groot online shopping platform). Hieronder zullen we echter focussen op de vijf grote US unicorns van 2015.

Zenefits: gewaardeerd op 4.5 miljard Dollar

Deze in 2013 opgerichte Amerikaanse start-up biedt een online platform aan waarmee de HR-dienst van bedrijven de personeelsvoorwaarden  kunnen beheren. Vandaag haalt Zenefits het gros van de inkomsten uit gezondheidsverzekeringen. Iedere keer een bedrijf of medewerkers een bepaald plan afsluit, pikt Zenefits een graantje mee. De start-up focust vooral op KMO’s, aangezien die meestal nog geen gestructureerd HR platform hebben.

Tanium: gewaardeerd op 3.71 miljard Dollar

Deze B2B (business2business) startup maakt het leven voor het informatica departement een pak eenvoudiger. Door een druk op de figuurlijke Tanium knop kan iedere IT medewerker zien waar alle apparaten binnen het bedrijfsnetwerk zich bevinden, wat hun status is en indien nodig de machines deactiveren. Dit allemaal om de veiligheid te verhogen.

Social Finance: gewaardeerd op 3.6 miljard Dollar

In de Verenigde Staten is het niet zo eenvoudig om je studies te financieren als in België. Veel gezinnen en studenten sluiten daarom een studentenlening af. De startup Social Finance focust op transparantie binnen het leningsproces, Ze gaat er prat op dat iedereen ten volle begrijpt welk engagement er wordt aangegaan.

Contextlogic: gewaardeerd op 3.0 miljard Dollar

Deze startup staat bekend voor het e-commerce platform Wish. Eén van de meest gebruikte online shoppingplatformen vandaag in de Verenigde Staten. Wish biedt een heel rijke mobiele shopping ervaring aan. Wetende dat mobiel adverteren qua inkomsten de kroon stal van de normale computer, maakt Wish tot een interessante investering.

Lyft: gewaardeerd op 2.61 miljard Dollar

Deze rechtstreekse Über concurrent surft mee op de succesgolf van ‘door en voor consumenten’ transport, een trend waar we een tijdje geleden al over reporten. Een, naar eigen zeggen, verschil is dat Lyft meer de nadruk legt op de communicatie tussen beide partijen en de commune die rond Lyft wordt gebouwd.

Correcte waarderingen?

De vraag die blijft hangen: Zijn deze waarderingen wel correct? Wetende dat ze frequent worden gebaseerd op potentiële groei en niet op potentiële winstgevendheid, roept toch links en rechts wat vragen op. In het volgende artikel zullen we dieper ingaan op de problematiek door te bekijken op welke manier je bubbels enigszins kan ontdekken.

Ludwig

Plaats reactie

deel-2-het-regent-eenhoorns