Scroll to top

Top

Geen reacties

De ZTE AXON M | Een smartphone met twee schermen

Gepost op 15/12/2017
De ZTE AXON M | Een smartphone met twee schermen

Als je een paar jaar meedraait in de smartphone wereld is het moeilijk nog om verrast te worden. Meestal zijn de evoluties incrementeel. Een beter scherm, een scherpere camera of een batterij die het langer dan 1 dag trekt. Veel spanning komt er niet meer aan te pas.

Dat het wat saai werd in het smartphone-universum moet ook het Chinese technologie bedrijf ZTE gedacht hebben. In plaats van een smartphone te lanceren met een beter scherm, kwamen ze met de Axon M op de proppen. Een Android aangedreven smartphone met twee schermen. Onze nieuwsgierigheid was alvast geprikkeld.

Twee schermen met dubbel potentieel

We gaan ons niet focussen op alle technische specificaties van de Axon M. Het enige wat je moet weten is dat deze smartphone aan de verwachtingen van een éénschermige moderne smartphone voldoet; een krachtige processor, een goeie camera en een performante batterij.

Het enigste dat ons eigenlijk boeit, zijn die twee schermen. En God, wat zijn die twee schermen verslavend. Gedaan met kiezen tussen applicaties en swipen tussen mobiele bureaubladen.

Je kan op het ene scherm je mailbox openzetten en op het andere scherm Stranger Things bingewatchen. Ook kan je applicaties openen over de twee schermen heen. Theoretisch een interessante keuze, maar in realiteit zorgt de plooi tussen de twee schermen voor een onderbroken gevoel. Een andere mogelijke toepassing is het delen van de twee schermen met iemand anders. Zo kan jij rustig die laatste Casey Neistat vlog checken en kan je wederhelft volledig doelloos door die Instagram Feed swipen. Dichter bij een ‘sociaal verantwoorde’ smartphone komt het niet.

Twee schermen met een halve configuratie

We schreven hierboven dat de Axon M qua specs mee kan met andere goed uitgeruste smartphones. Dat klopt ook, als we het hebben over smartphones met één scherm, maar deze ZTE beschikt over twee schermen. Die twee schermen vergen meer van de krachtbron. Zowel qua grafische prestaties als qua batterijlevensduur. Het loopt echter niet altijd even vlot in beide departementen.

De ZTE geskinde versie van Android is om te beginnen niet top qua gebruiksvriendelijkheid en snelheid. De extra skin die ZTE toepast op Android maakt de Axon M van tijd tot tijd traag. Mocht ZTE goed hebben nagedacht over het concept van de Axon M, dan zouden ze alles in het werk hebben gesteld om ervoor te zorgen dat de software zo licht en vlot als mogelijk werd geconfigureerd. Niet dus.

Ook over het optimaliseren van de batterijlevensduur werd niet voldoende nagedacht. De twee schermen vergen veel meer batterij. Een smartphone zoals de Axon M die juist focust op schermliefhebbers, die op hun beurt naar alle waarschijnlijkheid houden van mobiele video en streaming, zou er alles moeten aan doen om de batterijlevensduur optimaal te configureren en/of een mastodont van een batterij in te bouwen. Opnieuw, niet dus.

Een onvolledige kijk in de toekomst

De Axon M maakt ons weer enthousiaster over de toekomst van de mobiele hardware industrie. De twee schermen openen heel wat nieuwe mogelijkheden qua mobiel entertainment en mobiele productiviteit. Deze ZTE voelt echter nog teveel aan als een prototype dan als een volwaardige kanshebber om de mobiele industrie te herdefiniëren. Dat het een cult apparaat zou kunnen worden zoals de HTC G1 Touch trekken we niet in twijfel. Maar de Axon M is niet de smartphone voor de modale consument die focust op prestaties en gebruikservaring.

Voor early adopters, geeks en smartphone verzamelaars is de Axon M echter een leuke toevoeging aan de collectie. Dat smartphones met plooibare schermen eraan komen is zeker, en deze ZTE durft het als eerste aan om een gooi te doen naar de kroon binnen deze nieuwe lijn. 

Plaats reactie

de-zte-axon-m-een-smartphone-met-twee-schermen