Scroll to top

Top

Geen reacties

De tweede generatie smartwatches

Gepost op 05/09/2015
De tweede generatie smartwatches

Deze week vond in Berlijn IFA plaats, de beurs waar typisch de nieuwste snufjes en speeltjes voor het najaar gepresenteerd worden. Het was een topeditie dit jaar die ons absurde zaken zoals smartphones met 4k schermen en watergekoelde laptops bracht. Uiteraard was er ook een uitgebreide collectie aan smartwatches terug te vinden.

Samsung

De Samsung Gear was voor vele mensen de eerste kennismaking met een smartwatch. Veel sprake van design was er nog niet en de functionaliteiten waren ook niet altijd top. Dit jaar wil Samsung dit grondig aanpakken met de Gear S2. Het grootste pluspunt van de S2 is dat het een volkomen normaal horloge lijkt, zowel qua looks als qua gewicht. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar weinig smartwatches lijken daarin te slagen. Als enige in het rijtje van horloges dat we vandaag onder de loep nemen draait de S2 niet op Android Wear, Samsung koos wederom voor zijn eigen besturingssysteem Tizen. Uniek is ook de bediening van de S2: via een ring aan de rand van de smartwatch scroll je door lijsten en teksten.

De S2 wordt in oktober in de winkelrekken verwacht. De “goedkopere” versie kost je 349 euro, de duurderde Classic-editie zal je 399 euro kosten.

2000657640

Motorola

Met de Moto 360 wist Motorola vorig jaar als eerste een smartwatch te presenteren dat er ook nog eens goed uitzag ook. Hun unieke ronde design was een eerste teken aan de wand dat voor smartwatches niet enkel het “smart” gedeelte relevant was, maar ook het “watch” gedeelte. Dit jaar wijkt Motorola niet af van hun design concept: hun nieuwste telg werd ook de Moto 360 gedoopt en heeft net als zijn voorganger een prachtig rond design.

moto360

De Moto 360 komt dit jaar in 3 varianten: een grotere 46mm versie, een 42mm versie en een sportversie. Die laatste beschikt als enige over een ingebouwde gps en een kunststof behuizing. Los van deze drie versies moet je nog meer keuzes maken bij Motorola: er zullen tal van verschillende kleurtinten en bandjes beschikbaar zijn, want volgens de fabrikant in totaal honderden verschillende combinaties moet mogelijk maken. In het buitenland kan dit via Moto Maker, een website dat je toelaat om je Motorola smartphone of smartwatch naar wens te configureren. Dit is echter nog niet beschikbaar in de Benelux.

moto360sport

Waar de Moto 360 je vorig jaar nog maximaal 250 euro kostte zal je dit jaar iets langer moeten sparen. De kleine editie zal je 299 euro kosten, voor de grotere versie dien je nog eens 70 euro extra te betalen. Van de sporteditie is nog maar weinig bekend, maar we kunnen vermoeden dat deze omwille van de ingebouwde gps nog net iets duurder wordt. De horloges kan je dit najaar in de rekken verwachten.

Asus

Asus presenteerde reeds 3 maanden geleden de ZenWatch 2, maar op IFA werd deze officieel voorgesteld aan het grote publiek. Ook de ZenWatch komt in meerdere formaten: een 49mm horloge voor 149 euro of een kleiner 45mm horloge voor 169 euro. Qua kleuren zal er zilver, metaal en roze beschikbaar zijn, aangevuld met een weelde aan bandjes. Qua specificaties is de ZenWatch zeker voldoende, iets wat in combinatie met de aggressieve prijszetting de ZenWatch wel eens een succes zou kunnen maken.

2000618814

Huawei

Huawei brengt zijn Watch reeds op 23 september naar de Benelux, voor een bedrag van 399 euro. Hiermee lijkt deze smartwatch wat duurder te zijn dan zijn collega Android Wear-devices. Dit toestel beschikt over een rond scherm met een vrij hoge resolutie. Verder is er ook nog een hartslagmeter aanwezig. De Watch ziet er zeker goed uit, maar lijkt ons wat prijzig.

use-1-1426094601-D3bB-column-width-inline

Apple

Uiteraard geeft Apple de voorkeur aan zijn eigen events om nieuwe hardware voor te stellen, ze waren dus ook niet aanwezig op IFA. Wel kan je sinds kort je Android Wear horloge gewoon gebruiken op iOS. Apple blijft zijn platform wel vrij gesloten houden: hierdoor beschikt Google niet over voldoende technische vrijheid om alle features zoals we die op Android of met een Apple Watch gewend zijn te verwezenlijken. Heel wat interacties zijn beperkt tot simpele notificaties, echt antwoorden via je horloge zit er niet in. Android Wear met een iPhone kan dus, maar het blijft wat vloeken in de kerk.

IMG_4470

Conclusie

IFA bracht ons de tweede generatie aan smartwatches. Los van Samsung’s S2 met Tizen, draaien alle horloges Android Wear. Ook intern verschillen ze niet veel: bij de Android Wear toestellen vinden we een Qualcomm Snapdragon 400 in combinatie met 512MB werkgeheugen en 4GB opslag terug. Het gevecht tussen de verschillende fabrikanten zal zich dus vooral qua prijs en design uitspelen.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

de-tweede-generatie-smartwatches