Scroll to top

Top

1 reactie

De toekomst van gedeelde mobiliteit schakelt een versnelling hoger

Gepost op 01/04/2018
De toekomst van gedeelde mobiliteit schakelt een versnelling hoger

In het noorden van California, meer bepaald in San Francisco, is een oorlog aan de gang. De internationale hoofdstad van de technologie industrie is het decor van de strijd rond de toekomst van gedeelde mobiliteit. En dan hebben we het niet enkel over bedrijven zoals Lyft, Über of Chariot, die voornamelijk focussen op wagens, maar evenzeer over de toekomst van de fiets, en meer milieuvriendelijke transportmiddelen.

Je komt vandaag de dag de deur niet uit in de gouden stad of je ziet wel een gedeelde fiets of een elektrische step. Deze twee transportmiddelen lijken het hardst in evolutie of revolutie. Om het wat concreter te maken, geven we hieronder wat meer woord en uitleg over de voorname spelers in het mobiliteitveld.

Limebike versus Bird

Heel recent (begin maart) dropten het bedrijf Limebike en de Amerikaanse startup Bird een duizendtal elektrische steps in San Francisco. Aan de hand van een app op je smartphone en een QR op de step kan je naar hartelust elektrisch cruisen door de stad. Los van het hoge fun gehalte, zijn zowel Bird als Limebike steps enorm praktisch in gebruik. Beide hanteren het zogenaamde free floating model. Dit betekent dat je de step overal kan oppikken en overal kan achterlaten. Je hoeft met andere woorden niet naar een vaste locatie te wandelen om een Bird of Lime te huren. Het volstaat om de app te openen. op de ingebouwde kaart op zoek te gaan naar de step die het dichtst staat en die te unlocken met je smartphone app.

Logistiek is dit natuurlijk wel een ganse uitdaging voor beide bedrijven. De steps worden immers volledig elektrisch aangedreven en moeten op regelmatige tijdstippen opgeladen worden. Om dit te bewerkstelligen kan je als particulier of bedrijf ’s nachts steps opladen bij je thuis of op kantoor en op die manier een aardige zakcent verdienen. Het Amerikaanse Bird biedt tot 100 US Dollar per nacht voor het opladen van hun steps.

De Ford GoBike en het door Über gekochte Jump

Ford lanceerde een jaar geleden de gedeelde fiets in San Francisco. Hiervoor installeerde het overal in de stad ‘docking stations’ waar je een fiets kan oppikken terug achterlaten. Het ziet er nu naar uit alsof dat model plotseling volledig achterhaald is. En daar heeft de Amerikaanse startup Jump alles mee te maken. Jump kreeg als enige bedrijf de goedkeuring van het stadsbestuur in San Francisco om een gedeelde elektrische fiets te lanceren die overal in de stad mag staan. Dat strategische voordeel kwam ook ter ore van Über dat prompt een overnamebod deed op Jump. Een bod dat ook werd aanvaard door het management en de Jump investeerders.

What’s up, Santa Cruz. . 📷: endless_donuts

Een bericht gedeeld door JUMP Bikes (@jumpbikes_us) op

Dit houdt dus eigenlijk in dat Über naast een duopolie positie op de gedeelde wagen markt in San Francisco, nu ook een monopolie positie heeft verworven op de gedeelde elektrische fiets markt. Hoelang het dat monopolie zal kunnen aanhouden is nog maar de vraag. In tussentijd rijden er meer en meer Jump fietsen rond in San Francisco en zie je minder en minder mensen rond rijden op de ‘oude’ Ford fietsen. Logisch ook gegeven het praktische gemak van de Jump fietsen, elektrisch aangedreven en volgens het free floating model, en het oude model, geen elektrische fiets en met de obligate docking stations, van de GoBike.

De Ford vs. Jump case is nogmaals een schoolvoorbeeld van hoe snel een innovatie irrelevant en gepasseerd kan zijn als er niet ver genoeg gegaan wordt bij de aanvang. Een evolutie versus een revolutie. Maar om eerlijk te zijn was dit in het geval van Ford wel een beetje ter verwachten. Overal ter wereld vond je reeds het Ford GoBike model, zelfs ook in België met Villo.

Ludwig

Plaats reactie

de-toekomst-van-gedeelde-mobiliteit-schakelt-een-versnelling-hoger