Scroll to top

Top

Geen reacties

De toekomst van fintech op 4YFN

Gepost op 02/03/2015
De toekomst van fintech op 4YFN

4YFN is een leuke combinatie van startups en corporates, hackathons, workshops, presentaties en keynotes. Een interessante keynote vandaag was die over de toekomst van de financiële industrie en de invloed van de startup scene binnen deze traditionele vertical.

Een aantal corporate innovators uit grote banken zaten samen rond de tafel met fintech entrepreneurs die reeds een bewezen track record hebben (denk Nicolas Mertens bij ons). Soms werden visies en verwachtingen gedeeld, maar niet minder spraken de fintech entrepreneurs de corporate guys tegen, en vice versa. Hieronder de grote lijnen.

Gedeelde visies

Nog meer de brug slaan tussen de fintech startup wereld en de corporate wereld is een mening die sterk wordt gedeeld. Zowel Pol Navarro van de Spaanse Banc Sabadell als Philippe Gelis van Kantox benadrukten het belang. Sabadell maakt dit vandaag al hard met hun BStartup programma. Ze hebben 80 fysieke kantoren in Spanje die focussen op startups, ondersteunen ieder jaar tussen 10 en 20 startups (met 100 duizend Euro elk), doen ze aan interne incubatie samen met de startup community en hebben ze, en dit maakt het verschil, open APIs die op continue basis kunnen gebruikt worden door startups om op te werken.

4YFN

Een ander mantra dat duidelijk naar voor komt, is het feit dat iedereen moet vergeten wat een bank is. Traditioneel gezien wordt een bank gezien als een organisatie die geld veilig houdt en er op een bepaalde manier voor zorgt dat het groeit. De bank van morgen zal er een heel stuk anders uitzien. Meer en meer wordt er consument georiënteerd gedacht, vertrekkend van de noden. De digitale consument wil een bank vooral inzetten om een objectief te bereiken. Bankieren wordt meer en meer een middel, en niet langer het doel.

Een van de redenen waarom banken het zo moeilijk hebben om zichzelf te disrupten, is het onbegrip van vele bankiers met betrekking tot nieuwe business modellen. Bankieren wordt meer en meer een digitale aangelegenheid. Fintech startups komen met ‘exotische’ business modellen die ongekend zijn en niet begrepen worden. Breng dit laatste in relatie met het risico averse karakter van banken, hé voila. Geen begrip, groot risico, geen investering, geen innovaties.

Niet gedeelde visie

Volgens de banken zelf, is hun belangrijkste continue meerwaarde het vertrouwen tussen henzelf en de klanten. De laatste jaren is deze relatie geschonden omwille van de financiële crisis, maar het vertrouwen is terug aan het komen. Banc Sabadell gelooft er rotsvast in dat vertrouwen in de toekomst alleen nog maar belangrijker zal worden.

Schermafbeelding 2015-03-02 om 18.52.57

De fintech entrepreneurs, en vooral Philippe Gelis van Kantox, delen deze mening niet. Volgens hen is vertrouwen een gevolg van transparantie, en dit laatste is meer en meer een basisvoorwaarde. Volgens hen ligt de unieke meerwaarde vooral in de licenties die banken hebben. Dit zorgt ervoor dat hun markt relatief beschermd wordt van fintech startups. Banken zouden meer en meer moeten beginnen nadenken over hoe ze hun banklicenties kunnen ‘verhuren’ aan startups die zelf iets willen doen op de financiële markten.

Ludwig

Plaats reactie

de-toekomst-van-fintech-op-4yfn