De technologie weetjes en toepassingen van de virtuele realiteit
Gepost op 06/08/2014De laatste tijd wordt er veell over virtuele realiteit geschreven. Google lanceerde onlangs nog de Cardboard dit is eigenlijk niet meer dan een kartonnen bril die samen met de Android applicatie je smartphone omtovert tot een echt VR (virtual reality) bril. Er bestaan al verschillende applicaties bijvoorbeeld virtueel Versailles bezoeken of vliegen dankzij de Google Earth applicatie. Het is misschien enkel een stuk karton, maar de Cardboard is een revolutie want het maakt virtuele realiteit toegankelijk voor iedereen. Het mechanisme is simpel, je smartphone detecteert de bewegingen die je met je hoofd maakt waarna het beeld op het scherm zich mee aanpast, je waant je daardoor in een virtuele wereld. De bekendste toepassingen voor virtuele realiteit komen van de gaming wereld, maar welke andere industrieën gaan de komende jaren overrompeld worden door deze technologie?
Virtuele realiteit om soldaten op te leiden
Zoals vaak worden nieuwe technologieën eerst door het leger gebruikt en pas daarna door het gewone volk (het GPS is systeem is waarschijnlijk het mooiste voorbeeld). Bij het opleiden van hun piloten gebruikt het leger simulatoren, zoals de meeste luchtvaartmaatschappijen nu ook doen. Maar het Britse leger gaat nog een tikkeltje verder, het heeft pas een applicatie ontwikkeld voor het simuleren van parachutesprongen. De soldaten in opleiding worden aan een speciale harnas gehangen met een speciale VR bril, waardoor ze de perceptie hebben dat ze uit een vliegtuig springen. Deze nieuwe applicatie laat toe om soldaten te leren omgaan met onvoorziene situaties bij parachutesprongen, wat in de niet vituele wereld te gevaarlijk zou zijn.
Chirurgen die op afstand opereren.
Vandaag gebruiken sommige chirurgen Google Glasses al om operaties te filmen en live te kunnen streamen naar hun studenten. Maar virtuele realiteit gaat veel meer toepassingen brengen, in de toekomst zullen chirurgen bijvoorbeeld niet meer fysiek op dezelfde plek moeten zijn als de patient tijdens de operaties. Dankzij robotica en virtuele realiteit zou een chirurg de operatie kunnen uitvoeren op een 3D projectie van de patient op de operatie tafel, terwijl een perfect gesynchroniseerd robotstelsel de effectieve operatie uitvoert. Dit is natuurlijk vandaag nog niet het geval, de technologie moet nog evolueren, maar er wordt al volop geexperimenteert met 3D projecties van patiënten, bijvoorbeeld chirurgen die een operatie oefenen op een dummy voor ze tot de echte operatie overgaan.
Gaming blijft de voortrekker van virtuele realiteit
Ook zijn er al tal van toepassingen die gebruik maken van virtuele realiteit in de militaire- en gezondheidsindustrie, is de gaming wereld de echte voortrekker op het vlak van virtuele realiteit. Het door Facebook overgenomen bedrijf Oculus RV zal dit jaar nog de Oculus Rift virtuele bril voor het grote publiek op de markt brengen. Deze bril belooft de ultieme gaming ervaring te geven, je moet wel nog over een game controller beschikken, zoals je Wii controller. Hieronder een idee van wat we bedoelen met de ultieme gaming ervaring, het toestel dat hier gebruikt is “De Virtualizer” en is nu een crowdfunding campagne op Kickstarter (dus je kan nog mee in het project investeren).
Tal van interessante virtuele toepassingen dankzij deze nieuwe virtuele wereld. Laat ons zeker weten als je nog voorbeelden hebt!
Stay Tech’d
Plaats reactie