Scroll to top

Top

Geen reacties

De snufjes en nieuwtjes van E3 2015

Gepost op 20/06/2015
De snufjes en nieuwtjes van E3 2015

Een paar weken terug vonden de conferenties van techgiganten Apple en Google plaats, maar deze week was er nog een interessante beurs. De Electronic Entertainment Expo, afgekort E3, was geland in Los Angeles. Dit gigantisch feest brengt alle spelers uit de gamingsector bij elkaar en dat brengt heel wat aankondigingen en previews met zich mee.

Virtual Reality

Virtual Reality kon natuurlijk niet ontbreken op een gamesbeurs in 2015. Op de vooravond van E3 startte Oculus het feest met de aankondiging van de Rift voor consumenten begin 2016. Nu was dit nieuws wel al langer bekend, maar Oculus beloofde met twee nieuwe OLED-schermen dat we niet langer de pixels zullen zien van onze VR-ervaring, iets wat wel nog het geval was met de ontwikkelaarsversie. De Rift zal trouwens worden geleverd met een Xbox One controller. Allemaal goed en wel, maar wat wij willen weten is: wanneer kunnen we er een bestellen en hoeveel zal het ons kosten?

Voortbouwend op het succes van Oculus deed Microsoft ook een aantal verrassende aankondigingen. Het nieuws dat Microsoft de controller voor de Rift ging leveren deed al wat wenkbrauwen fronsen, maar de dag erna kondigde MS aan dat Windows 10 ondersteuning krijgt voor de Oculus Rift. Sterker nog: je kan zelfs games van je oude Xbox 360 of Xbox One streamen naar de Rift.

Microsoft heeft duidelijk geen zin om zelf een VR-headset te ontwikkelen, maar Sony biedt wel wat concurrentie voor Oculus met Project Morpheus. Op E3 waren er enkel nog maar wat demo’s die de technologie konden demonstreren te vinden. Een concrete release datum gaf Sony nog niet, dus het wordt nog even wachten om VR via Playstation 4 te ervaren.

Ook gamegigant Valve werkt in samenwerking met de telefoonfabrikant HTC aan een VR-headset, maar zij kozen ervoor om niet te presenteren op E3. Wel was er nog een nieuwe speler: StarVR. Deze demonstreerde een virtual reality experience met maar liefst 5k schermen!

Holowat?

Dat Microsoft wel nog degelijk hardware ontwikkelt ook maakten ze duidelijk met een nieuwe Xbox controller en de Hololens. Dat laatste kan je zien als een heel ver doorgetrokken Google Glass, een augmented realityervaring waarbij er in je gezichtsveld hologrammen worden geprojecteerd. Tijdens de show werd Minecraft in een indrukwekkende set van hologrammen gedemonstreerd. Natuurlijk is gaming niet het enige nut dat Microsoft in gedachten heeft. Ook bedrijven zullen kunnen genieten van de Hololens: niet enkel spelen met geprojecteerde spreadsheets en grafieken, maar ook tijdens werken eenvoudig instructievideo’s kunnen raadplegen.

Games, games, games

Voor de gamende techers onder ons lijkt 2015 een topjaar te worden. Naast de jaarlijkse toppers zoals Call Of Duty en Halo waren er ook indrukwekkende nieuwkomers zoals Horizon: Zero Dawn en Star Wars: Battlefront. Ook voor de meer casual gamers was er nieuws: de terugkeer van Guitar Hero en Rockband betekent ongetwijfeld dat de Technologium meetings dit najaar een muzikaal karakter krijgen.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

de-snufjes-en-nieuwtjes-van-e3-2015