Scroll to top

Top

Geen reacties

De slimme tampon van Next Gen Jane

Gepost op 13/08/2016
De slimme tampon van Next Gen Jane

Een check-up bij de gynaecoloog, er bestaan leukere dingen in het leven. Het wordt dan ook af en toe wel eens vergeten, waardoor er te laat soms zaken aan het licht komen. Next Gen Jane is sinds 2013 bezig aan een slimme tampon waardoor je risicoloos een dokterbezoek voor down under kan overslaan.

Artikel twee dus in mijn week “out of the comfort zone”. Op het eerste zicht oogt de website van Next Gen Jane vrij generiek. “Jouw lichaam communiceert voortdurend” klinkt er. Nochtans is de missie die het team heeft is ambitieus: maandelijks het menstruatiebloed testen op ziektes en andere mogelijke problemen.

De eerste prototypes van het bedrijf waren toestellen die tevens fungeerden als tampon. Alle sensoren en elektronica werd hierin verwerkt. Indmiddels zijn ze van deze aanpak afgestapt: het is nog te vroeg voor elektronica binnenin een mensenlichaam. Andere bedrijven zoals my.flow deden dit wel al voor: zij meten de vochtigheid van je tampon via een Bluetoothgeconnecteerde app.

Het huidige prototype, dat gemaakt is aan de hand van een 3D-printer trouwens, dat bloed en andere sappen extraheert van een tampon. Alle analyses, sensoren en batterijen bevinden zich dus buiten je lijf. Veel andere details zijn er momenteel niet gekend van hun product.

Next Gen Jane werd opgericht door twee Harvard allumni: Ridhi Tariyal en Stephen Gire. Ondanks al hun kennis en contacten geven ze wel toe dat hun product moeilijk een plaats vindt in de markt. “Menstruatie en SOA’s zijn niet echt hot en trendy topics. De mensen die we ontmoeten vinden het hele idee eigenlijk walgelijk.”

Toch lijkt het nog vrij vlot te gaan. De twee oprichters werken sinds dit jaar voltijds in hun eigen start-up en er zijn reeds klinische testen aan de gang. Wel zijn ze op zoek naar extra vrijwilligers die hun gebruikte tampons aan het team willen bezorgen. Het afgewerkte product zou volgend jaar verkrijgbaar moeten zijn.

Infographic by Next Gen Jane

Bram Vandewalle

Plaats reactie

de-slimme-tampon-van-next-gen-jane