Scroll to top

Top

5 reacties

De Slimme Lens ontwikkeld door Google en Novartis

Gepost op 20/07/2014
De Slimme Lens ontwikkeld door Google en Novartis

Google’s ‘X-Lab’ staat erom bekend grootse disruptieve technologieën te ontwikkelen. Technologieën die de wereld waarin we leven op grondige wijze veranderen. Zo ontwikkelde het X-Lab de Google Glass, de Google Car (die helemaal zelfstandig rijdt zonder dat een bestuurder aan het stuurwiel hoeft te zitten) en Project Loon (waar Google met behulp van balonnen die hoog in de atmosfeer zweven, landelijke en afgelegen plekken met slecht mobiel internet van Wi-Fi wil voorzien). In januari  kwam daar een project digitale gezondheidszorg bij, namelijk Google’s Smart Contact Lens.

Wat is de Google Lens?

Het prototype dat in januari voorgesteld werd wil diabeticipatienten helpen door hun glucoseniveau in hun tranen te meten door middel  van  miniscule sensoren in de lens.  Tot op vandaag dienen diabeticipatienten dit te doen door meetapparatuur, ingeplant onder de huid, of door zelf dagelijks bloedtesten uit te voeren. De lens is minder ‘indringend’ en veel makkelijker op te volgen.Het zou even eenvoudig moeten zijn als het uur op je smartphone nakijken. Een prachtige technologie als je het ons vraagt.

Google werkt nauw samen met Novartis

Maar Google is een techologiebedrijf en geen gezondheidsverstrekker.  Net daarom is Google sinds januari op zoek naar een partner die heil ziet in de slimme lens. Maandag kregen we te horen dat Novartis, de Zwitserse farmagigant, het partnerschap aangaat om de lens op de markt te brengen. Novartis’ interesse voor de lens gaat uit naar twee categorien:

  • Enerzijds naar het helpen van diabetici patienten, wat ook initieel de bedoeling van de technologie is. Patienten kunnen dan hun glucoseniveau volgen op hun smartphone;
  • Anderzijds, wil Novartis de technologie ook gebruiken om een oplossing te bieden tegen presbyopie. Presbyopie (of oudziendheid) is een oogafwijking die tot gevolg heeft dat men dichterbij slechter kan zien. Mensen met presbyopie kunnen niet meer lezen zonder lens. De slimme lens zou ervoor zorgen dat ze je oogvermogen scherp stelt op de afstand die je wil zien.Op deze manier kunnen mensen met een oogafwijking steeds goed zien, zonder dat ze met brillen hoeven te kwakkelen.

novarti

Dat een farmabedrijf zo samenwerkt met een technologiereus is een hele evolutie. Maar een die we bij Technologium zagen aankomen. De manier waarop we gezondheidszorg beleven verschuift van genezen naar voorkomen. Zo werden ook de CubeSesors ontwikkeld. Hierop moet de farma-industrie, die helemaal gefocused is op het genezingsmodel (je koopt pas een geneesmiddel als je ziek bent), ook inspelen of ze veliezen terrein. En daar is technologie de ideale partner voor. Het business model waarbij farma al decennia volledig focused op de productie van geneesmiddelen verliest markt. Dit door de intrede van generische geneesmiddelen en andere.

Wie zal innovatie in gezondheidszorg trekken?

Al jaren is er discussie wie de grote trekker wordt om technologie te adopteren in de gezondheidszorg. Er wordt vaak naar overheden en ziekenhuizen gekeken om de kost van de gezondheidszorg te drukken. In ons inzicht zal de technologie-‘push’ niet door overheden of ziekenhuizen gebeuren, noch door OCMW’s en andere zorgverstrekkers. Deze instituten kunnen vaak de grote opstartkost van nieuwe innovaties niet dragen en het voordeel dat ze er voor uit zullen halen is hen vaak onduidelijk. Om zo’n grote innovaties te dragen moet er  een enorme drijfveer  de gezondheidsinnovator stuwen. Daarboven moeten ze op een pak geld zitten om de innovatie verder te ontwikkelen en te vermarkten. Met deze opmerkelijke samenwerking tussen farmareus Novartis en Google zijn we van oordeel dat de toekomst van de gezondheidstechnologie grotendeels zal getrokken worden vanuit de kapitaalkrachtige farma-industrie , die technologie dolgraag verwelkomt in hun verouderd business model.

Het is nu aan overheden om een kader te creeren die deze technologien correct kan beoordelen naar kost-efficientie, veiligheid en effectiviteit en aan gezondheidsinstellingen om ze te implementeren waar ze meerwaarde kunnen bieden. Dit zowel om de kost van de gezondheidszorg voor patient en maatschappij naar beneden te halen en om de kwaliteit  voor de patient te verhogen.

De toekomst ziet er zeer boeiend uit voor deze industrie, wij juichen alvast  partnerships toe.

Stay Tech’d

Reacties

Plaats reactie

de-slimme-lens-ontwikkeld-door-google-en-novartis