Scroll to top

Top

Geen reacties

De Samsung Developer Conference 2018 | Overzicht

Gepost op 07/11/2018
De Samsung Developer Conference 2018 | Overzicht

De komende twee dagen komt de internationale Samsung developer community samen in de hoofdstad van technologie; San Francisco. Zoals het een technologie gigant betaamt, organiseert het Koreaanse Samsung deze conferentie op jaarlijkse basis. Tijdens de opening keynote kregen we een blik op de toekomst. Hierbij de voorname take-aways.

Connected Living

DJ Koh, president en CEO,  opent de conferentie met een toespraak die de nadruk legt op Connected Living. De technologische fundamenten voor dit concept worden mogelijk gemaakt door drie digitale speerpunten waarop Samsung gaat focussen. Met name artificiële intelligentie, Internet of Things en 5G.

De doelstelling van Koh is om een ecosysteem aan slimme apparaten te bouwen die dankzij genoeg data bandbreedte naadloos met elkaar communiceren en samenwerken. Om dit te bewerkstelligen zijn de digitale speerpunten cruciaal.

Bixby niet dood en begraven

Eui-Suk Chung, verantwoordelijk voor heel wat Samsung onderzoek en ontwikkeling, benadrukt dat Bixby een centrale rol zal spelen in het verder materialiseren van de A.I. strategie. De virtuele assistent wordt gedurende de komende maanden naar het volgende niveau gebracht. Zo zal Bixby vijf nieuwe talen ondersteunen, wordt het merendeel van nieuwe Samsung apparaten met Bixby uitgerust en worden er ontwikkelaarstools opengesteld. Dit laatste element heeft als voorname doelstelling om ontwikkelaars te laten exeprimenteren met Bixby en al doende nieuwe applicaties te ontwikkelen.

Samsung zal in de komende jaren eveneens meer dan 20 Miljard USD investeren en gaat actief op zoek naar meer dan duizend A.I. wetenschappers om artificiële intelligentie verder uit te rollen. Het opent hiervoor zeven R&D centra overal ter wereld om nieuwe samenwerkingen met scholen, jonge bedrijven en andere technologie partners mogelijk te maken.

Artificiële intelligentie democratiseren

Een andere overduidelijke boodschap die Dag Kittlaus bracht, had betrekking op het eenvoudiger maken van computer gedreven intelligentie. Democratisering is veelal een indicatie dat technologie volwassen genoeg is om het toegankelijk te maken voor de eindgebruiker, in dit geval de developer. De lancering van de Samsung Bixby Studio is daar een mooi voorbeeld van. Dit nieuwe software pakket zorgt ervoor dat ontwikkelaars veel minder werk hebben om code te schrijven voor nieuwe programma’s. Dankzij A.I. worden bepaalde stukken van de code automatisch gegenereerd.

Het live voorbeeld zag er alvast veelbevolend uit. Zo werd de beslissingsboom van de code automatisch gegenereerd door de kunstmatige intelligentie.

Internet of Things

Net zoals voor Bixby, wil Samsung ook het IoT verhaal een pak vereenvoudigen voor zowel developers als voor consumenten. Via het SmartThings patform wil het nog meer apparaten connecteren op een gemakkelijkere manier. Samsung lanceert een aantal nieuwe ontwikkelaartools om verschillende cloudtoepassingen te gaan koppelen aan de SmartThings cloud die op haar beurt dan weer de communicatie tussen de verschillende apparaten faciliteert.

Een nieuwe designtaal

Onder de naam One UI lanceert Samsung vandaag ook een nieuwe designtaal voor de smartphone lijn. De nieuwe interface wil het eevoudiger maken om grote smartphoneschermen te gebruiken door de bovenste helf van een scherm in te zetten voor het visuele en de onderste helft voor de fysieke interactie (typen, scrollen,…). Daarnaast werd One UI ook ontwikkeld met plooibare schermen als voorname hardware.

One UI is vanaf vandaag in open beta voor de Galaxy S9 en de Note 9 en wordt officieel in januari van 2019 aan het grote publieke voorgesteld.

Een nieuwe schermtechnologie

We houden het beste voor het laatste, zo moeten ze bij Samsung gedacht hebben. Na een uitgebreide virtuele wandeling doorheen de schermgeschiedenis van Samsung, kregen we eindelijk de toekomst van de schermtechnologie te zien. Onder de noemer ‘Infinite Flex Displays’ wil Samsung heer en meester blijven binnen het shermkoninkrijk. Dat maakte het hard door meteen ook de eerste vermomde smartphone voor te stellen met een plooibaar scherm.

De uitdaging was naar eigen zeggen enorm. Zo moest het volledige scherm paradigma overboord gegooid worden en dienden bestaande schermcomponenten, voornamelijk glas, vervangen worden door nieuwe elementen. Een scherm plooibaar, performant en duurzaam maken is geen lachertje. Maar het is Samsung dus gelukt om een consumentenklaar scherm te vervaardigen dat plooibaar is.

De vermomde smartphone die we te zien kregen, zag eruit als een klein notitieboekje. Als het apparaat toegeplooid is, is er een klein scherm aan de buitenkant dat dient als hoofscherm. Eenmaal opgengeplooid, strekt een scherm zich over de volledige breedte van het apparaat.

De nieuwe technologie betekent eventueel ook een einde voor virtuele video, zeker als het onder deze vorm populair wordt. Want eenmaal open geplooid ziet het scherm er eerder uit als een laptopdesktop. Dat de plooibare versie van de nieuwe schermtechnologie slechts stap 1 is, werd duidelijk toen er een slide werd getoond waarop sprake was van oprolbare en stretchende schermen.

Ludwig

Plaats reactie

de-samsung-developer-conference-2018-overzicht