Scroll to top

Top

Geen reacties

De raket die ons naar Mars zal brengen

Gepost op 22/03/2015
De raket die ons naar Mars zal brengen

We lijken wel de generatie die enkel nog terugdenkt aan een periode waarin het allemaal kon: ruimtereizen. De harde economische realiteit en de multipolaire politieke wereld hebben de “noodzaak” weggenomen om nog miljarden in ruimteprogramma’s te steken. Het vijandbeeld dezer dagen is de gezichtsloze “terrorist” en niet een duidelijk identificeerbare natie. Wapenwedlopen en oorlogen hebben doorheen onze geschiedenis steeds de rol van katalysator gespeeld wat betreft technologische ontwikkeling.

Een nieuwe race

MArk1De bipolaire wereld van voor 1989 mag dan wel verdwenen zijn, de suprematie van de Verenigde Staten wordt door nieuwe politiek-economische machten in vraag gesteld. China bouwt intussen reeds geruime tijd aan een eigen ruimteprogramma. Eind 2013 bereikte een Chinese “moon lander” het maanoppervlak en werd de Yutu Rover uitgezet om het terrein en de bodem te verkennen. Volgens het door de staat gecontroleerde Chinese persagentschap Xinhua zou er aan een nieuw soort aandrijving gewerkt worden onder de vorm van “liquid engine” raketten die de naam “Long March 6” dragen. De Amerikanen, en meer bepaald de wetenschappers van NASA, zijn niet bij de pakken blijven zitten en zijn bezig met de ontwikkeling van het Space Launch System (SLS). Het Amerikaanse ruimteprogramma lijkt grootser dan ooit en lijkt deze keer in te zetten op zuinigere, krachtigere motoren die diep kunnen doordringen in de ruimte. Het Congres van de Verenigde Staten debatteert nog over de finale doelstellingen die de nieuwe raketten zullen moeten krijgen.

Asteroïde of Mars

mark IIDe Chinezen mogen dan wel goed bezig zijn, de ambities reiken voorlopig niet verder dan een bemande maanmissie. De Amerikanen, mede door hun ervaring, mikken verder en zullen het volgende decennium pogingen ondernemen om (bemande) landingen uit te voeren op Asteroïden of de planeet Mars. Deze missies zijn riskant en de herinnering aan de verongelukte bemanningsleden van de Challenger en de Columbia staat bij vele Amerikanen nog in het geheugen gegrift. Ook critici van de Obama-administratie menen dat de hoge kostprijs van ruimtereizen niet in verhouding staat met wat het (financieel) oplevert. Het komende decennium lijkt in ieder geval veelbelovend voor wat betreft ruimtevaart en, in het verlengde, onze kennis van het heelal.

Plaats reactie

de-raket-die-ons-naar-mars-zal-brengen