De Philips Fidelio X3 | Voor de audiofiele prosumer
Gepost op 17/09/2021Dat er geen gebrek is aan hoofdtelefoons op de markt, is een understatement in zijn puurste vorm. Er bestaan maar weinig markten die dermate gesegmenteerd zijn op vlak van product en doelgroep. Je hebt in-ear, on-ear, over-ear. Dan heb je nog draadloos of met een kabel. Noise-cancelling of net omgevingsgeluid integrerend. Gemaakt voor in de studio, de huiskamer, op het vliegtuig of on-the-go. En dat spectrum blijven ze maar uitbreiden.
Zeker nu de ganse Work From Home movement en thuiskantoren frenzy echt aan snelheid wint, blijft de vraag-kant van de markt ook verder groeien. Wat is de perfecte set om videocalls te doen en het stofzuiger geluid op de achtergrond uit te filteren? Welk paar koop ik best als ik urenlang aan het bellen ben zonder die onaangename druk te voelen op mijn kruin? En zo kunnen we nog een alinea of 100 verdergaan.
De kunst bestaat erin om voorbij merk, mainstream keuze en vooroordeel te gaan en echt op basis van performantie een keuze te maken. Je betaalt namelijk al snel te dure prijzen voor middenmoters die heel populair zijn. Maar je kijkt ook al snel over minder gekende modellen die heel wat in hun mars hebben.
De laatste weken schoven we onze Sony WH-100X M3 even aan de kant en voelden we de Philips Fidelio X3 aan de kaak. Wat onze ervaring is met deze Reddot award winnend model lees je hier.
Moeilijk om niet op te merken
En dan hebben we het over de designtaal van de Fidelio X3. De grote ronde over-ear oorschelpen en de dubbele hoofdband springen meteen in het oog. Iedere videocall met deze headset leidt tot vragen of opmerkingen. Dat je het niet alleen hoeft te doen voor de looks, is wel duidelijk. Echter vinden we het ook wel leuk dat er eens iets anders op het scherm komt dan een Bose QC35 of een Beats Studio.

De materialen waaruit de Philips vervaardigd werd, zijn zonder meer premium. De warm gestoffeerde oorschelpen, de uit Schots Muirhead leder vervaardigde hoofdband, en de dik geweven geluidskabel zorgen voor cachet, comfort en standing. Van zodra je deze set uit de verpakking haalt, voel en zie je dat er lang en hard is nagedacht over vorm en gevoel.
Het draagcomfort is dan ook om U tegen te zeggen. De headset zelf is niet meteen een pluimpje, maar het is de dubbele hoofdband die voor eindeloos comfort zorgt. De onderstand band, die op je hoofd rust, is vervaardigd uit een soort elastisch leer dat zich naadloos aan de vorm van je hoofd aanpast en het gewicht netjes verdeelt. De bovenste band zorgt ervoor dat de oorschelpen van de Fidelio zich zo dicht mogelijk rond je oren vormen.
Niet voor digitale nomaad
Dat je deze Fidelio niet koopt als digitale nomaad die constant on-the-go is en zoveel mogelijk plaats wil winnen in de rugzak, spreekt naar ons aanvoelen voor zich.
Eerst en vooral kan je dit setje niet toeplooien. En gegeven het feit dat dit een pretty sizeable paartje is, verlies je dus ook heel wat plaats. Zeker in vergelijking met in-ear setjes zoals de AirPods, maar ook in vergelijking met de Bose NC700 of de Sony WH-1000X M3, om nu maar twee voorbeelden te geven.
Ten tweede kan je deze Philips enkel maar gebruiken met de kabel die bij de headset hoort. De bewuste kabel is zodanig lang dat die ongetwijfeld in een fietswiel belandt of misschien zelfs in de rotor van de vliegtuigmotor. Zo’n lange kabel, dang!
Wel voor sedentaire geluidsliefhebber
De Fidelio X3 behoort tot de familie van Open-back hoofdtelefoons. Een familie die meestal hand in hand gaat met de hogere prijsklasse. Dankzij het open karakter van de oorschelpen kan er lucht naar de speaker stromen waardoor geen druk kan ontstaan in de schelp en het geluid natuurlijker en puurder klinkt.
En het geluid van dit paartje is puur, basta! Maakt niet uit als je wild wil gaan op Tiësto beats of de emotionele toer op wil met Andrea Bocelli. De Fidelio X3 klaart de klus zonder moeite. Als je zelf de ambitie hebt om zelf wat tunes te componeren, kan de Philips ook wel mee. Deze all-rounder biedt je heel wat waarde voor 269 Euro.
Plaats reactie