Scroll to top

Top

2 reacties

De PEAQ laptop voor u getest

Gepost op 03/12/2015
De PEAQ laptop voor u getest

De feestperiode komt er zodra aan en in heel wat families wordt er vast en zeker al nagedacht over wat er dit jaar onder de kerstboom zal liggen. Laptops zijn doorgaans te duur en tablets bieden niet alle functionaliteiten die in bepaalde situaties vereist zijn. We zien nu bijvoorbeeld heel wat scholen die, desondanks de beperkingen, toch tablets integreren in het lessensysteem. Jammer vinden we dat, aangezien deze toestellen niet optimaal zijn voor werkgerelateerde activiteiten (denken we bijvoorbeeld maar aan het opstellen van een word-document of het uitwerken van een simpele spreadsheet). Mediamarkt heeft dit ingezien en speelt hier met de nieuwe PEAQ serie op in.

IMG_20151202_223812

Marktpotentieel in het segment van de prijsbijters

Niettegenstaande de populariteit van enkele premium devices (denk maar aan de Microsoft Surface of de Apple devices) heeft niet elk gezin honderden euro’s veil voor elektronica. Vanuit het perspectief van de consument is het daarom niet slecht dat er een stevige concurrentie bestaat op de laptopmarkt. Voor de producten wordt de strijd echter op het scherpst van de snee gevoerd. Eerder moesten Sony en Samsung zelfs hun laptopsegment opdoeken omwille van de lage inkomsten die eruit gehaald werden. Desalniettemin besloot Media Markt dit jaar te beginnen met een eigen “huismerk” dat de naam “PEAQ” kreeg. Volgens Media Markt zou de Belgische consument, in vergelijking met andere Europese consumenten, meer open staan voor de zogenaamde “witte producten”.

De Peaq: wij testten hem voor u

Voor wij een review plaatsten wouden we het toestel eerst aan een wekenlange test onderwerpen. Het is namelijk maar door intensief gebruik dat je de “aard van het beestje” echt leert kennen. In dit artikel gaan we niet te diep in op de “technische fiche” maar gaan we wel onze ervaringen delen die we opdeden tijdens onze tijd met de laptop. Het model dat we onder handen namen was de goedkoopste uit het segment van wat Media Markt zelf de “Allrounders” noemt, namelijk de PNB C1014.

IMG_20151202_224046

Connectiviteit

In tegenstelling tot het tabletsegment heb je aan een laptop sowieso meer connectiemogelijkheden. Dit was is deze laptop niet anders. Gebruikers kunnen genieten van USB 2.0 , USB 3.0 en een HDMI aansluiting. Wat we helaas wat jammer vinden is dat de optische drive aanwezig lijkt maar “leeg” is, een zogenaamde “dummy drive”. De iets duurdere versie uit het segment heeft echter wel een optische drive en wij vermoeden dus dat – teneinde kosten te drukken – Media Markt ervoor heeft geopteerd om voor een standaard behuizing te gaan. Zo een “lege doos” vinden we jammer maar snappen we wel vanuit prijsoverwegingen.

IMG_20151202_223705

Look and Feel

De laptop ziet er best strak uit. Weliswaar een plastic behuizing maar het geheel is sober gehouden. Ga er nu ook geen al te zotte dingen mee doen want, in tegenstelling tot aluminium laptops, is plastic nogal snel onderhevig aan (lichte) beschadigingen. Het gewicht valt best mee, al blijft het natuurlijk aanzienlijk zwaarder dan een tablet. Het toetsenbord en trackpad vonden we een minpunt. Nu zijn we daar door onze omgang met meer premium devices misschien wel wat veeleisend in geworden. Verder zijn we erg enthousiast over het display dat mooie graphics levert in full HD.

Prestaties

Gebruik van het office pakket (word, powerpoint, excel) alsook surfen verloopt vlekkeloos. Het opstarten gaat eveneens vlot dankzij de geïntegreerde solid-state drive (SSD).  Uiteraard kunnen we met 2 GB werkgeheugen en een redelijk bescheiden Intel Celeron (N2940) processor niet hardcore gamen. Dat is tenslotte ook de bedoeling niet van het toestel. Bovendien laat 32 GB ook niet veel toe wat betreft het draaien van programma’s die een installatie op het toestel vereisen.

IMG_20151202_223746

Batterij

Hier waren we echt niet tevreden over. De Li-ion batterij van 3 cellen geeft het bij intensief gebruik op na een uurtje of twee. Heeft mogelijk mede te maken met het feit dat het matte full HD display redelijk wat energie vreet. Desalniettemin is dit een aandachtspunt voor mensen die veel “on the fly” werken en niet steeds op jacht willen gaan naar een stopcontact.

Prijs

Waar de batterij het wat laat afweten maakt de prijs dan weer alles goed. Voor 349 Euro kom je echt niet bedrogen uit. Prijs-kwaliteit gezien zit dit toestel zeker goed. Voor mensen die dus functionaliteit willen zonder veel franjes aan een scherpe prijs kan dit best het toestel zijn dat je zoekt. Mediamarkt zet in op enkele sterke punten (design, schermkwaliteit, degelijke hardware) om zo het hart van de Belgische consument te veroveren. Of ze hun plaatsje in dit concurrentieel landschap zullen kunnen bestendigen valt echter nog af te wachten.

Plaats reactie

de-peaq-laptop-voor-u-getest