De opkomst van de robochef | Van robobarista tot roboburger
Gepost op 27/05/2020We weten al langer dan vandaag dat robots worden ingezet binnen productie omgevingen. Dat gebeurt in het merendeel van de gevallen achter de schermen. Als consument zie je immers niet dat een robot jouw auto of jouw smartphone vervaardigt.
Het is een recenter fenomeen dat we als consument ook rechtstreeks in contact komen met die robots. Denk maar aan de Pepper die wordt ingezet voor het ontvangen van shoppers in winkelcentra of als receptionist in hotels. Vandaag vinden we ook meer en meer technologie terug die ervoor zorgt dat jij nooit honger hoeft te lijden. Kom hier alles te weten over vier specifieke robochefs.
Cafe X | De robokoffie
In de straten van San Francisco kan je een gepersonaliseerde koffie on-the-go laten bereiden door artificiële barista’s. De door robots aangestuurde coffeeshop vergt niets van menselijke interactie. Je downloadt de app, bestelt je koffie en de kous is af. Cafe X beschikt over een zeer uitgebreide kaart aan koffies. Het enige wat we niet op het menu terugvonden was een drip koffie. Om het ganse concept toch iets van authenticiteit mee te geven wordt er samengewerkt met in San Francisco gebaseerde koffie roasters.
Eatsa | Een roboslaatje
Een tweede robotconcept gaat door het ‘leven’ onder de naam Eatsa en bevindt zich eveneens in de Amerikaanse technologie hoofdstad. Bij Eatsa kan je quinoa bestellen via tablets die aan de deur van de zaak staan. Na je keuze te hebben gemaakt tussen rijst of noedels, kip of geen kip en met of zonder groenten gaan ze – naar alle waarschijnlijkheid mensen – in de door robots aangestuurde keuken aan de slag. Een paar minutes later licht er een doorschijnend scherm op, en hop, jouw slaatje is klaar.
Eatsa focust zich in vergelijking met de andere voorbeelden meer op de robotachtige winkelbelevenis. En een belevenis is het zeker, zoals je kan vaststellen via de korte video hieronder.
Alberts | Een robosmoothie
Ook de gezondheidsdrank industrie blijft niet gespaard van robotisering. Het Belgische Alberts is goed op weg om de toon te zetten binnen het smoothie segment. De Belgische startup gaat er trouwens ook prat op dat het helemaal niets te verbergen heeft. Zo kan je de bereiding van jouw persoonlijke smoothie van begin tot einde volgen via het glazen raam van de smoothie maker.
In vergelijking met de andere voorbeelden, focust Alberts zich op het maken van smoothie automaten die vervolgens in winkelpunten geplaatst kunnen worden. Zo kan een hotel een Alberts machine in de lobby plaatsen of kan een supermarkt via Alberts verse smoothies aanbieden aan de klanten. Vandaag vind je Alberts al terug in een de Belgische supermarkt Carrefour Express.
Creator | Een roboburger
Na een robokoffie bij het ontbijt, een roboslaatje als lunch, een robosmoothie als vieruurtje is het hoogdringend tijd voor een roboburger. Zo moeten ze ook bij Creator hebben gedacht. De in San Francisco gevestigde startup maakt volautomatisch hamburgers. De robot die deze burgers maakt ziet er trouwens ook zeer knap uit en lijkt weggelopen uit een of andere Sjakie en de chocoladefabriek scène.
Dat Creator een schot in de roboroos is, blijkt uit de populariteit bij de burger community in San Francisco. Je moet namelijk tickets kopen om een burger te kunnen eten. Als je vandaag een ticket koopt, dan moet je al wachten tot begin september om je tanden te kunnen zetten in een Creator hamburger.
Plaats reactie