Scroll to top

Top

Geen reacties

De ondergang van Windows Phone?

Gepost op 14/07/2015
De ondergang van Windows Phone?

Vorige week kondigde Satya Nadella, de huidige CEO van Microsoft, aan dat ze drastisch hun smartphone hardware divisies gingen inkrimpen. Het huiveringwekkende woord “herstructureren” werd gebruikt. Maar liefst 7800 mensen vliegen de laan uit en Microsoft schrijft een bedrag van 6,9 miljard euro af. Het grootste deel van dit budget is te wijten aan de aankoop van Nokia vorig jaar, iets wat trouwens “maar” 6,6 miljard kostte destijds.

Hiermee lijkt Microsoft de handdoek in de ring te gooien voor de smartphonemarkt. En ik kan ze geen ongelijk geven. Fabrikanten zoals een HTC en Samsung stonden niet echt te springen om een Windows Phone toestel te maken, waardoor je qua keuze beperkt bleef bij Nokia Lumia’s. De keuze voor de meeste consumenten was dan ook eenvoug: wil je een degelijke telefoon en heb je wat budget? Koop een iPhone. Wat minder budget? Keuze te over in het Android-kamp. Zowel iOS als Android bieden alle mogelijke apps die je maar kan wensen. Microsoft moest bedrijf per bedrijf proberen te overhalen om apps voor hun platform te maken, een verloren strijd.
Op vlak van prijs kon Microsoft ook het verschilt niet maken, sommige fabrikanten zoals Motorola met de Moto E wisten voor 150 euro een uitstekende Android smartphone op de markt te brengen. De Nexus 5 en OnePlus One wisten dan weer het middensegment te veroveren. En daarboven is de iPhone heer en meester.

Natuurlijk zal Microsoft niet volledig stoppen met hun smartphones. De zakelijke markt blijft belangrijk voor hen en het is ook daar dat we de meeste toestellen terugvinden. Slaag je er dan eindelijk in om iemand te spotten met een Windows Phone device dan is de kans groot dat hij of zij dit kreeg van hun werkgever.
De geruchten gaan al een tijdje dat Microsoft zou werken aan een Surface Phone, een premium device dat Microsoft’s visie duidelijk moet maken. Een beetje zoals de Surface Pro 3 de standaard is voor Windows 8 tablets. Details zijn er nog niet, maar het valt zeker te verwachten. Met Windows 10 zet Microsoft immers in op het mythische “one platform to rule them all” en worden je gegevens en instellingen meegenomen waar je ook bezig bent, van Xbox One en PC tot tablet en smartphone. Zonder eigen smartphone lukt dat natuurlijk niet echt. De Surface Phone zal waarschijnlijk een strategie zijn waarbij Microsoft een enkel device uitbrengt dat hun marktsegment nodig heeft, eerder dan de vele Lumia’s die nu op de markt te vinden zijn.

BlackBerry

Daarmee lijkt Windows Phone het verhaal van BlackBerry na te volgen. Deze vroegere grootmacht in de smartphonewereld lijkt nu langzaam weg te kwijnen met ontslagrondes en afschrijvingen. Het Canadeese bedrijf is gefocust op het dichten van lekken in het schip en hun financiële verliescijfers om te keren in een positieve cijfers. Ondanks opvallende toestellen zoals de Classic en de Passport blijft het marktsegment laag, 0,3% in het eerste kwartaal van 2015 (Windows Phone deed het toen trouwens beter met 2,7%).
BlackBerry wil dan ook gaan focussen op software en het is inmiddels bevestigd dat op de een of andere manier BlackBerry Android wil gaan beveiligen.

IDC: Smartphone OS Market Share 2015, 2014, 2013, and 2012 Chart

Daarmee lijken iOS en Android de winnaars te zijn van de “smartphone wars”. We vragen ons wel af of nieuwe spelers zoals Ubuntu nog wel een kans maken als rijke techgiganten zoals Microsoft en BlackBerry sneuvelen in deze kostelijke strijd.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

de-ondergang-van-windows-phone