Scroll to top

Top

1 reactie

De hoogtepunten van Apple WWDC 2016

Gepost op 13/06/2016
De hoogtepunten van Apple WWDC 2016

Vandaag ging de jaarlijkse Apple Developer conferentie (WWDC 2016) door in San Francisco. Tijdens de developer conferentie, kondigt het in Californië gebaseerde technologie bedrijf naar goede gewoonte de nieuwigheden op software vlak aan. Ook dit jaar liepen menig developers wild voor de nieuwe updates.

Tim Cook, Apple CEO, zetten de conferentie in door te benadrukken dat Apple enorm veel belang hecht aan de developers community. Iets wat we vorige week ook al mochten horen tijdens de Salesforce samenkomst. Je merkt duidelijk dat de grote technologie giganten vechten voor het juiste technische talent in de rangen. Wat de voornaamste veranderingen zijn, lees je hier.

watchOS

Met de nieuwe versie van het Apple smartwatch platform, watchOS 3, wordt de Apple Watch een pak volwassener. Net zoals op de iPad of iPhone wordt het switchen tussen apps een pak eenvoudiger dankzij de nieuwe ‘Dock’ functie. Daarnaast komt watchOS 3 ook met een nieuw notificatie center en allerhande nieuwe watch faces. Dankzij de zogenaamde ‘continuity’ software waar Apple sterk op inzet, kan je dankzij watchOS 3 ook je Mac ontgrendelen door je Apple Watch dicht genoeg te houden.

tvOS

Met de nieuwe versie van de Apple TV kwam ook het nieuwe tvOS besturingsplatform. Veel consumenten vroegen zich van bij het begin af waarom de iPhone niet als zapper kon dienen voor de Apple TV. Wel, Apple bracht hier vandaag verandering in met de nieuwe Remote app. Dankzij de applicatie kan je niet enkel de iPhone gebruiken als zapper, maar ook als controller om games te spelen. Daarnaast worden er ook een heleboel nieuwe kanalen toegevoegd aan de Apple TV. Waaronder ook de Franse media startup Molotov.tv.

macOS Sierra

Het Apple besturingsysteem op iMacs en MacBooks verandert van naam. Na 15 jaar met OS X, was het wel eens tijd voor iets nieuws. Vanaf vandaag spreken we van macOS. Naast de naamswijziging,  was het vooral Siri die met de aandacht ging lopen. In de nieuwe versie van macOS zit de virtuele stem assistent volledig ingebakken. Het zoeken naar documenten kan je dankzij Siri nu ook aan de hand van stem commando’s.

Een andere nieuwe functionaliteit die we best kunnen smaken is het zogenaamde ‘PiP’ (Picture in Picture). Deze nieuwe mogelijkheid laat toe om een video af te spelen in de hoek van het scherm en tegelijkertijd ook een document te bewerken bijvoorbeeld.

iOS

Tijdens WWDC 2016 kondigde Apple eveneens de nieuwe versie van haar mobiele besturingsysteem aan. Intussen zitten we al aan de tiende editie. Naast een nieuw notificatie centrum, een diepere integratie van Force Touch (de Apple 3D motor) en NATUURLIJK ook een nieuwe wallpaper, is het vooral Siri die de show steelt!

Siri wordt open gesteld aan developers. Vanaf vandaag kunnen developers dus ook allerhande apps en commando’s bouwen die gebruik maken van de virtuele stem assistent. Dit wordt naar alle waarschijnlijkheid een grote doorbraak voor Siri. Je ziet duidelijk dat de grote tech jongens, en met name Apple, Amazon en Google, alles op alles zetten om de de digitale stem assistent race te winnen.

En dan nog Messaging

Niet meteen een ‘platform’ gebonden update, maar daarom niet minder relevant. In tegendeel! Messaging apps, in Apple terminologie spreken we dan over iMessage, worden meer en meer een soort van hybride plaats waar er niet enkel wordt gechat, maar waar er ook games worden gespeeld, waar er getekend kan worden, waar andere services (zoals Über) worden besteld enzoverder. Messaging apps worden met andere woorden een soort van centrale app die de uitvalsbasis vormt voor het algemene gebruik van computer, smartphone, tablet en smartwatch.

Apple stelde tijdens WWDC 2016 een heleboel nieuwe integraties voor, voor het iMessage platform. We zijn benieuwd wat de toekomst brengt, maar messaging zal ‘huge’ zijn, zoveel is zeker!

Ludwig

Plaats reactie

de-hoogtepunten-van-apple-wwdc-2016