Scroll to top

Top

Geen reacties

De hoogtepunten van 2015 in het Belgische startup landschap

Gepost op 31/12/2015
De hoogtepunten van 2015 in het Belgische startup landschap

2015 was een zeer succesvol jaar voor tal van Belgische start-ups, ook het start-up ecosysteem won aan maturiteit. Hier hebben we wat voor ons de hoogtepunten zijn voor jullie opgelijst.

Geboorte van het Belgische Startup Manifesto

In 2015 kregen start-ups eindelijk op de nodige aandacht op de politieke agenda. Eén van de meest succesvolle initiatieven was het “startup manifesto”. In dit document heeft de Belgische start-up community een aantal initiatieven voorgelegd aan de Belgische regering. Het ultieme doel van dit manifesto is om 10.000 start-ups en daaraan gelinkt 100.000 jobs te creëren op Belgische bodem. Meer details over het manifesto kan je hier vinden.

Djump overleeft Uberpop polemiek niet

Schermafbeelding 2015-12-30 om 22.50.12

De regulator stond niet altijd aan de kant van de start-ups, zeker in Frankrijk niet. De franse taxidiensten hebben een heuse oorlog ontketend tegen UberPop. Onder druk van de taxilobby en foto’s van brandende Uberwagens die de wereld rond gingen, heeft de Franse regering UberPop verboden. Hierdoor kwam niet enkel Uber in de problemen maar ook kleinere start-ups zoals Djump. De sympathieke Brusselse taxistart-up, waarvan een groot deel van de activiteiten in Parijs plaatsvond, werd in allerijl opgeslorpt door het grotere Franse bedrijf Chauffeur-Privé. Dit was zeker één van de laagtepunten uit 2015, waaruit nogmaals blijkt dat regeringen moeite hebben een goed kader te voorzien voor dit nieuw soort bedrijven gebaseerd op de deeleconomie.

Miraculeuze verrijzenis van de Belgische start-up FrontBack

Schermafbeelding 2015-12-30 om 22.57.08

Frontback, opgericht door de Belg Frédéric della Faille was één van de meest beloftevolle Belgische start-ups. Zo zou Frontback al 4 miljoen dollar hebben opgehaald en een overnamebod van Twitter. Groot was de verbazing toen de oprichter deze zomer aankondigde dat de activiteiten zouden stoppen. Het concept van de applicatie was simpel maar geniaal. De app laat je toe gelijktijdig een foto met de twee camera’s van je smartphone te nemen, deze werden dan samen gevoegd tot één geheel. De app zou inmiddels al door meer dan 3 miljoen mensen gedownload zijn. Een week na de aankondiging van de sluiting verbaasde FrontBack de wereld nog eens, maar deze keer met goed nieuws. Een nieuwe investeerder kwam aan boord, waardoor de nakende sluiting ontweken werd.

Fooddelivery wordt big business in Brussel, Take Eat Easy meest beloftevolle Belgische food start-up

Schermafbeelding 2015-12-31 om 07.21.57

2015 was het jaar van de food start-ups, tal van Belgische ondernemers zijn op de kar gesprongen met verschillende business modellen. Take Eat Easy, een platform dat thuisleveringen van restaurantgerechten vergemakkelijkt met een fietskoerier, is één van de grotere Belgische start-ups. In 2015 haalde Take Eat Easy maar liefst 16 miljoen Euro op, het giga investeringsfonds van Rocket Internet (Food Panda, Hello Fesh,…) was één van de investeerders. Take Eat Easy moet sinds kort wel op eigen bodem de concurrentie dulden van Deliveroo. Deze Londense start-up beschikt over grotere middelen, in totaal zou Deliveroo bijna 200 miljoen Dollar hebben opgehaald.

Succesvolle Belgische overname: Softkinetic wordt overgenomen door Sony

De Belgische start-up Softkinetic is gespecialiseerd in 3D en bewegingsherkenning. Sinds 2007 is Softkinetic uitgegroeid tot een wereldspeler die samenwerkt met techgiganten zoals Google en Sony. De technologie van Softkinetic werd bijvoorbeeld gebruikt in de Playstation 4. De overname is een goede zaak voor de Belgische start-up, met de hulp van Sony zullen ze de concurrentie aangaan met de Kinect technologie van Microsoft of de Realsense technologie van Intel. Het bedrag van de overname werd niet vermeld.

Schermafbeelding 2015-12-31 om 07.47.09

Er zijn nog tal van andere mooie Belgische start-up verhalen die verteld werden in 2015 maar dit waren voor ons de hoogtepunten. We kijken ernaar uit om jullie op de hoogte te houden van de Belgische start-up ontwikkelingen het komende jaar!

Antoine Smets

Plaats reactie

de-hoogtepunten-van-2015-in-het-belgische-startup-landschap