Scroll to top

Top

Geen reacties

De grote uitdaging voor Internet of Things

Gepost op 25/09/2014
De grote uitdaging voor Internet of Things

We schreven een tijdje terug een artikel over het concept van Internet of Things, wat de vele mogelijke voordelen zijn en waar er vandaag al toepassingen kunnen gevonden worden.

Nog kort even terug de definitie bovenhalen:

“De mogelijkheid dat dingen onder elkaar gegevens verzenden en uitwisselen zonder menselijke interventie om bepaalde acties (nemen van beslissingen..) op een feitelijke en meer data georiënteerde manier te nemen.”

Wat we in dat artikel niet naar voor brachten, waren de grote uitdagingen en eigenlijk meer bepaald de grote uitdaging (enkelvoud) waar Internet of Things en haar toepassingsmogelijkheden voor staan. Hier gaan we vandaag wat dieper op in.

Grote uitdaging voor Internet of Things

Net zoals in veel industrieën, is er ook op de markt van de connected devices (dit zijn hoogtechnologische apparaten die in staat zijn ‘gebruik’ te maken van  Internet of Things) meer en meer concurrentie. Zo komen bijvoorbeeld verschillende merken met smart TVs, verschillende autoproducenten met connected cars en een aantal tech giganten met hun versie van de smartwatch.


Die verschillende merken ontwikkelen tegelijkertijd ook hun eigen technologie die de apparaten toelaat om met elkaar te communiceren. Net zoals bij de eerste GSMs zowel Sony, Nokia als Ericsson elk een eigen laadsysteem hadden (wat dan later is geëvolueerd naar één universele technologie, namelijk USB). En het is net hier dat de grote uitdaging ligt, en in het verlengde daarvan, de grote strijd zal gestreden worden.

Waarom

Wel, er zal hoogstwaarschijnlijk op lange termijn het meeste geld kunnen verdiend worden met de patenten en octrooien die de winnaar van deze strijd zal hebben. Andere merken zullen immers dik moeten betalen om gebruik te mogen maken van die communicatiestandaard bij de bouw van hun apparaten. Net zoals bijvoorbeeld nu Android één van de standaarden is als besturingsplatform op smartphones, en merken zoals Samsung, ZTE…Google betalen om gebruik te mogen maken van dit platform.

De grote spelers vandaag en morgen

Vandaag zijn de grote spelers op de markt gegroepeerd. Het is dus bijvoorbeeld niet enkel HTC of enkel Nokia, maar het zijn een aantal spelers die samen hokken. Grote namen die de standaard aan het definiëren zijn voor de technologie achter Internet of Things zijn vooral de Industrial Internet Consortium (waar onder andere Samsung, Huawei, Blackberry en Toyota lid van zijn), de AllSeen Alliance (met onder meer Microsoft, Sony, HTC en LG) en de non-profit Open Interconnect Consortium (deze wordt vooral gedreven door Samsung).

Wie vandaag het sterkst en verst staat is moeilijk te bepalen. Puur op leden aantal, lijkt de AllSeen Alliance zege te vieren. Echter zien we dan wel weer duidelijk dat het vooral de Industrial Internet Alliance is die het dichtst bij een commerciële oplossing staat.

De toekomst zal uitwijzen welke de standaard wordt. Eén ding wat zeker is, is dat het wel nog even zal duren vooraleer een finale winnaar zal uitgeroepen worden, en nog dat andere iets, dat Apple hoogstwaarschijnlijk haar eigen standaard zal ontwikkelen ;).

Stay Tech’d!

Ludwig

Plaats reactie

de-grote-uitdaging-voor-internet-of-things