Scroll to top

Top

3 reacties

Graphene | De supertechnologie die niemand kent

Gepost op 24/05/2018
Graphene | De supertechnologie die niemand kent

De kans is meer dan bestaand dat jullie nog niet van Graphene gehoord hebben. Normaal ook, aangezien deze technologie tot op heden vooral het onderwerp is van wetenschappelijk onderzoek. Echter willen we jullie bij deze graag even bekender maken met een materiaal dat volgens sommigen wel eens een even grote impact zou kunnen hebben op onze maatschappij als ijzer of siliconen conductoren.

Het magische supermateriaal dat Graphene kan zijn

Graphene doet denken aan grafiet, de koolstof die gebruikt wordt om potloden te laten schrijven. Grafiet is opgebouwd uit verschillende laagjes graphene. Dus eenvoudig gesteld is Graphene één volledige atomisch geïsoleerd laagje grafiet. Gek genoeg zorgt die isolatie ervoor dat Graphene bijna superkrachten krijgt. Tot op heden is het zelfs zo dat Graphene het sterkste materiaal op de planeet is. Maar liefst 40 maal sterker dan diamant en om en bij de 300 maal sterker dan ijzer. Helemaal niet slecht voor zo’n dun materiaal.

Maar het stopt niet bij die compacte superkracht. Het materiaal is eveneens enorm flexibel, volledig doorzichtig hoog geleidend en bijna onaangetast bij contact met de meeste gassen en vloeistoffen.

Het is pas relatief recent dat dit bijna magische materiaal vanuit de wetenschappelijke omgeving bredere aandacht begint te genieten. In 2010 ontvingen de ontdekkers van het supermateriaal, Geim en Novoselov, de Nobelprijs Fysica, wat ervoor zorgde dat de industrie interesse begon te tonen.

Mogelijke toepassingen

Graphene zou er wel eens voor kunnen zorgen dat onze persoonlijke gadgets ooit volledig plooibaar worden. Aangezien het materiaal zowel transparant alsook flexibel is, lijkt een vouwbare smartphone of tablet plotseling geen science fiction meer.

Een andere mogelijke toepassing bevindt zich binnen de semi-conductoren industrie. Dankzij de hoog geleidende functionaliteit zou data sneller dan ooit over chipsets heen kunnen reizen. Indien onderzoekers erin slagen om Graphene ook een bepaalde band kloof te geven (hetgeen ervoor zorgt dat een elektrische stroom mogelijk is), dan zou het wel eens de opvolger van silicon kunnen zijn. Iets waar ze daar in de Valley niet mee kunnen lachen.

Ontwikkeling met de kracht van Europa

Om verder onderzoek en het ontdekken van andere toepassingsvelden mogelijk te maken, ondersteunt de Europese Commissie met een fonds van maar liefst 1 Miljard Euro het zogenaamde Graphene Flagship. Hiermee is het project het grootste onderzoeksinitiatief in Europa. Om maar duidelijk te maken hoe sterk de verschillende belanghebbenden wel geloven in de innovatieve kracht van deze technologie.

De voorname doelstelling van dit initiatief is om academische onderzoekers en researchers uit de industrie samen te brengen om Graphene meer ingang te doen vinden binnen de Europese maatschappij binnen een periode van 10 jaar. Hiermee gaat economische en maatschappelijke vooruitgang gepaard. Meer informatie over het Flagship project in onderstaand filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=RcxL44EMq9A

Ludwig

Plaats reactie

graphene-de-supertechnologie-die-niemand-kent