Scroll to top

Top

Geen reacties

De Google auto is ‘te’ veilig voor het verkeer

Gepost op 03/09/2015
De Google auto is ‘te’ veilig voor het verkeer

We dachten niet dat we bovenstaande titel ooit zouden schrijven, maar hij staat daar toch mooi. Weliswaar met recht en reden.

We hadden het een tijdje terug al over de experimenten die de tech gigant Google (nu een merk van Alphabet) uitvoert met zogenaamde bestuurderloze of zelfrijdende wagens. En niet zolang geleden liet het taxibedrijf (versie 2.0) Über ook weten bereid te zijn een gigantische vloot aan Tesla’s te kopen éénmaal ze zelf kunnen rijden.

Lees ook: Über en het Chinese Baidu gaan samen in zee

Het is dus zo klaar als een klontje; autonome wagens zijn de toekomst, en juist één van de redenen hiervoor is de enorm toename aan veiligheid (dat dachten we toch).

Te veilig voor het moderne chaotische verkeer

Uit onderzoek aan de universiteit van Californië blijkt nu dat het grote probleem van de Google auto’s juist de ‘te’ hoge veiligheid is. Doordat de zelfsturende auto’s de theoretische verkeersregels 100 procent volgen zijn ze niet aangepast aan het moderne verkeer van vandaag. Zo was er onlangs een voorval waarbij een Google auto te plots remde voor iemand die op punt stond het zebrapad over te steken. De persoon in kwestie had enorm veel ruimte (zoals de regels het voorschrijven) om over te steken, echter veroorzaakte de plotse stilstand van de Google auto, dat een mens bestuurde auto achteraan in de zelfsturende auto inreed.

Google auto

Eventjes terug, in 2009, slaagde een Google wagen er ook niet een kruispunt over te steken (dus letterlijk NIET) omdat andere, opnieuw door mensen bestuurde, wagens zich er constant tussen probeerden te wringen.

Vreemd genoeg moeten de zelfsturende wagens dus een beetje van het menselijke gedrag overnemen om echt functioneel te zijn in het hedendaagse verkeer. Wel, eigenlijk zolang er mensen mee gemoeid zijn. Maar dat gaat dan weer gepaard met een hogere foutenmarge, eveneens inherent aan de menselijke manier van rijden. Zoals je kan vaststellen, niet meteen een eenvoudig debat.

 

We zien het al voor ons in de verre toekomst; een headline op Technologium:

‘De auto van de toekomst: Mensen aan het stuur’

Ludwig

Plaats reactie

de-google-auto-is-8216-te-8217-veilig-voor-het-verkeer