Scroll to top

Top

Geen reacties

De Europese Digitale Agenda

Gepost op 04/07/2014
De Europese Digitale Agenda

De digitale en technologische revolutie krijgt ook meer aandacht binnen Europa en meer bepaald bij onze Europese Commissie. Wat twee jaar geleden nog totaal geen prioriteit was, staat vandaag relatief hoog op de to do lijst van de Europese beslissingsmakers. Mede dankzij de harde inspanningen van Neelie Kroes, onze Europese commissaris voor de Digitale Agenda, probeert moeder Europa initiatieven rond technologie en het digitale op een substantiële manier te ondersteunen.

De doelstellingen van deze Digitale Agenda zijn om technologieën te ondersteunen die een positief effect hebben op de competitiviteit van Europa, en EU inwoners en bedrijven ondersteunen om het beste te halen uit technologie.

De zeven grote pilaren van de Digitale Agenda

Om deze doelstellingen te verwezenlijken, werd de Digitale Agenda onderverdeeld in zeven grote categorieën, dewelke elk op een specifieke manier moeten bijdragen aan de doelstellingen. Wij halen er vier uit die naar ons aanvoelen de meeste relevantie hebben voor jullie als bezoeker.

Digitale eenheidsmarkt

Deze eerste poot focust op de stroom van online diensten en entertainment. Er zijn vandaag nog teveel drempels die ervoor zorgen dat innovatieve online diensten een te klein bereik hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan online muziek- of videodiensten. Daarnaast focust deze poot zich ook op het beschermen van de digitale identiteit van consumenten en het faciliteren van eenvoudige, maar veilige, online betalingsdiensten.

Online vertrouwen en veiligheid

Veel Europese consumenten voelen zich de dag van vandaag niet veilig op het internet, volgens statistieken slechts 12%. Frauduleuze praktijken zoals phishing en vervalste software zorgen voor paranoia bij de consument. De Digitale agenda wil hier iets aan veranderen door een Europees systeem uit te bouwen dat betere bescherming biedt tegen deze online aanvallen, alsook de online identiteit van internet surfers veilig houdt.

Ultrasnel internet

Nieuwe online diensten zoals HD televisie (binnenkort ook 4K en 8K), online vergadering en cloud toepassingen zorgen ervoor dat het internet sneller en sneller moet worden. Om dit mogelijk te maken hebben we over het algemeen binnen Europa nog niet de juiste infrastructuur. De Digitale Agenda wil hier ook werk van maken door investeringen die zich hierop toeleggen te ondersteunen en nieuwe technologieën te helpen onderzoeken die nog sneller internet kunnen garanderen.

Digitale kennis en geletterdheid

En meteen ook onze favoriet! Alhoewel reeds 50% van Europeanen dagelijks internet gebruikt, hebben we nog steeds 30% die nog NOOIT internet gebruikten. Daarnaast bestaan vandaag de middelen nog niet om personen met een beperking volop te laten meegenieten van de nieuwe digitale en technologische revoluties, aangezien deze te dikwijls enkel gericht zijn op mensen zonder beperking.

Ook blijkt uit Europese studies dat 23% van de Europeanen over geen zogenaamde ‘digitale talenten’ beschikt. Onder digitale talenten vallen dan vooral nog ‘basis’ zaken zoals de kennis hebben om op internet informatie te zoeken, een mail te versturen of een PowerPoint presentatie te maken. Als je weet dat digitale talenten vooral op de arbeidsmarkt, maar ook binnen het algemene leven belangrijker en belangrijker worden, dan is het hoogdringend tijd dat hier iets aan gedaan wordt.

Wat doen wij?

Met Technologium is het onze belangrijkste doelstelling om mens en technologie dichter bij elkaar te brengen. Een grote maar belangrijke taak die wij als zeer noodzakelijk achten. Om dit te doen proberen we onze artikels over digitale apparaten, technologische kennis en tech start-ups zo laagdrempelig mogelijk te houden. We merken dat het werkt, dus doen we vooral verder ;).

Wil je zelf nog meer bijleren over de befaamde Digitale Agenda? Check dan zeker eens deze site.

Stay tech’d!

Ludwig

Plaats reactie

de-europese-digitale-agenda