Scroll to top

Top

Geen reacties

De DJI Osmo Mobile | Professionele videografie met je smartphone

Gepost op 20/07/2017
De DJI Osmo Mobile | Professionele videografie met je smartphone

Bij Technologium zijn we nogal fan van technologie die het haalbaar maakt om echt goed te worden in iets. In die zoektocht kwamen we de DJI Osmo Mobile tegen. Een gimbal waarmee je jezelf een professionele videograaf waant.

DJI is een merk dat vooral gekend staat voor zijn drones. Zo reviewden we een tijdje terug de Phantom 3 Standard. Een drone waarmee we trouwens volgende week richting Zwitserland trekken. Naast de populaire lijn droneproducten, lanceerde het Chinese technologiebedrijf recentelijk ook een aantal smartphone gimbals.

Gimbals zijn in essentie selfiesticks die ervoor zorgen dat de videos die je maakt vloeiender worden. Oneffenheden in het beeld worden weggewerkt dankzij beeld stabilisatie. Als je bijvoorbeeld loopt met een camera, zal je dat zien in het beeldmateriaal. Een gimbal zorgt ervoor dat je dit dus niet ziet.

De drie grote merken op de markt zijn DJI, Zhiyun en Feiyu. Alle drie van Chinese oorsprong. Na wikken en wegen, beslisten we om eerst de DJI Osmo Mobile te reviewen.

De Hardware

De Osmo Mobile beschikt over 3 motoren die ervoor zorgen dat je smartphone (in ons geval de Huawei P10 Plus) super vloeiende videos maakt. En we moeten zeggen dat we best onder de indruk zijn van het eindresultaat. De motortjes op de Gimbal werken op een constante manier oneffenheden (zoals schokken tijden het stappen of maken van draaibewegingen) weg. Dit zorgt voor een relatief professioneel eindresultaat. Je merkt zonder enige twijfel een enorm verschil met het maken van smartphone videos zonder de gimbal.

Het is eveneens eenvoudig om je smartphone op de Osmo te bevestigen. De DJI heeft een draaiknop die je toelaat om met 1 hand je mobieltje op de gimbal te bevestigen. De concurrentie werkt met een spanveer mechanisme dat het bevestigingsproces een stuk omslachtiger maakt. Eenmaal bevestigd, koppel je smartphone en gimbal via bluetooth. Dit laat je toe om het videografie gedeelte volledig vanop de Gimbal te besturen.

De DJI heeft een aantal knoppen die je nog meer controle bieden over de videografie, Zo kan je de smartphone in vier richtingen sturen, kan je een video stoppen en starten vanop de gimbal, switch je eenvoudig tussen de normale camera en de selfie camera en kan je het object dat de smartphone in het vizier heeft vastleggen en de Osmo daarrond bewegen.

De batterij gaat een vijftal uur mee en kan worden opgeladen met het bijgeleverde kabetje. Eveneens krijg je een handige opberghoes om de Gimbal velig mee te nemen.

De Software

Om optimaal te kunnen genieten van de vele functies, installeer je best de DJI Go app. Deze app doet dienst als videocamera software. Zo kan je met de app de specifieke vlogging mode activeren (waardoor de DJI automatisch je gezicht volgt) en kan je eveneens de beeldsequentie voor timelapse videos programmeren. Een nadeel is wel dat het bewaren van de videos op je smartphone nogal complex verloopt.

Wil je het echter nog dat tikkeltje professioneler aanpakken, dan raden we je aan om de Filmic Pro app aan te schaffen. Deze videografie app kost 11 Euro in de Play Store en 18 Euro in de App Store. De mogelijkheden van Filmic Pro zijn eindeloos. Alles kan manueel ingesteld en gecontroleerd worden.

iPhone 7

Voor deze review gebruikten we de Huawei P10 Plus. Een smartphone die gekend staat voor zijn hyper goeie Leica cameralenzen. Echter, ben je van plan de Osmo te gebruiken met een iPhone 7 of iPhone 7 Plus, dan moet je in acht nemen dat de beeldstabilisatie niet helemaal optimaal verloopt. Dit is te wijten aan de beeldstabilisatie software op de iPhone en de beeldstabilisatie die de Osmo voor zijn rekening neemt. Beide apparaten proberen allebei te stabiliseren en dat zorgt contradictorisch genoeg voor mini schokjes in het eindresultaat.

Gelukkig zorgt de bovenvermelde Filmic Pro app ervoor dat die minischokjes worden weg gewerkt. De makers van Filmic Pro hebben zonder enige twijfel in hun handjes gewreven en de prijs van de iPhone app stevig opgedreven toen dit nieuws bekend werd.

Ludwig

Plaats reactie

de-dji-osmo-mobile-professionele-videografie-met-je-smartphone