Scroll to top

Top

Geen reacties

De Brazuca is technologischer dan je denkt

Gepost op 17/06/2014
De Brazuca is technologischer dan je denkt

Naar goede gewoonte werd voor het WK in Brazilië dit jaar een nieuwe officiële voetbal ontwikkeld. De voetbal kreeg de naam Brazuca mee, wat zoveel betekent als nationale trots voor de Brazilianen.

De ontwikkeling van de officiële WK 2014 bal was niet bepaald een sinecure. De bal moest immers een hele rist aan verwachtingen inlossen. Van maximale snelheid tot hoe de bal ‘reageert’ als er tegen geknald wordt of als de goalkeeper een save doet. De belangrijkste doelstelling van al dit onderzoek is om de bal zo voorspelbaar mogelijk te maken. De vorige officiële bal van het WK 2010, namelijk de Jabulani, was een nachtmerrie voor keepers, juist omdat deze zo onvoorspelbaar was bij impact.

De Brazuca is technologischer dan je denkt

De Brazuca is gebouwd uit zes ‘panelen’ die de aerodynamica ten goede moeten komen. Daarnaast zijn er allemaal kleine deukjes in de bal (zoals bij een golfbal) die ervoor zorgen dat de ‘airtime’ van de Brazuca korter is dan van een normale niet gedeukte bal. De meest essentiële factor voor de prestaties van deze bal is het dunne laagje lucht die de bal omringt. De kwaliteit van dit dunne laagje is het belangrijkst voor, onder andere, de voorspelbaarheid van de bal.

NASA test de Brazuca

De ontwikkeling van de officiële bal wordt zeer serieus genomen. Dat blijkt uit het feit dat de NASA betrokken werd bij de ontwikkeling van de Brazuca. De toegevoegde waarde van de NASA bestaat uit het beter begrijpen van de algemene aerodynamica van de bal. Hoe deze aerodynamica werd geanalyseerd, kan je zien in het filmpje hieronder.

Zo zie je maar weer, technologie is overal!

Stay tech’d!

 

Ludwig

Plaats reactie

de-brazuca-is-technologischer-dan-je-denkt