Scroll to top

Top

Geen reacties

De app die vliegtuigen urenlang aan de grond hield

Gepost op 01/05/2015
De app die vliegtuigen urenlang aan de grond hield

Het is niet nieuw dat steeds meer bedrijven streven naar een “paperless office”. Hetzelfde geldt voor wat soms het “mooiste bureau ter wereld” wordt genoemd. Het klopt dat bij veel luchtvaartmaatschappijen piloten nog steeds zeulen met zware mappen die de vluchtgegevens bevatten. In sommige gevallen kan het gewicht oplopen tot om en bij de 16 kilogram aan papier!

1111Luchtvaartmaatschappijen, onder constante financiële druk, zijn doorgaans leiders in het zoeken naar kost efficiënte maatregelen. In een initiatief om de kosten te drukken zijn heel wat maatschappijen overgestapt op het gebruik van elektronische media die alle gegevens elektronisch weergeven. Amerikaanse maatschappijen spelen hierin een voortrekkersrol. American Airlines en United Airlines opteerden sinds 2013 voor de Apple iPad terwijl hun concurrent Delta is gegaan voor de Microsoft Surface.

De app FliteDeck en niet Apple was de boosdoener

22222De app “FliteDeck”, gemaakt door het Boeing dochterbedrijf Jeppesen, bevatte een fout die er gekomen was na een update van een aantal kaarten. De fout maakte dat de app crashte waardoor dat enkele vluchten enkele uren vertraging opliepen. De piloten zijn er uiteindelijk wel in geslaagd om manieren te vinden om het probleem te omzeilen. Zo zou het herinstalleren van de app of het afdrukken van de benodigde kaarten ervoor gezorgd hebben dat de piloten toch konden opstijgen.

Mens, luchtvaart en technologie

Het voorval dwingt ons eens te meer om stil te staan bij de vaststelling dat een overdreven vertrouwen in technologie ertoe kan leiden dat wij als mensen onze gewone taken niet meer kunnen uitvoeren. Gezien de recente invoering van het “paperless” vliegen zijn piloten die werken met het systeem snel in het omschakelen naar alternatieven wanneer de technologie het even laat afweten. Wat gebeurt er echter wanneer toekomstige piloten niet meer hebben geleerd om iets anders te gebruiken dan elektronische dragers? Deze reflectie heeft de bedoeling ons alerter te maken voor onze afhankelijkheid van technologie. Het is daarom van het grootste belang dat zowel opleidingscentra als wetgevers blijvend het nut van papier inzien in een toenemend digitale wereld.

Plaats reactie

de-app-die-vliegtuigen-urenlang-aan-de-grond-hield