Scroll to top

Top

Geen reacties

Nooit meer ziek dankzij de Cubesensors

Gepost op 29/06/2014
Nooit meer ziek dankzij de Cubesensors

De ‘quantified self’-revolutie zorgt ervoor dat allerhande sensoren aan een sneltempo de weg naar de markt vinden. Bij quantified self draait het erom je vitale functies te meten aan de hand van sensoren die je op het lichaam draagt. Dit kan in de vorm van een polsband (denk aan de Jawbone Up, Fitbit Flex etc.), een uurwerk (Samsung Galaxy Gear 2 etc.), of zelfs via een slimme sportshirt (OMsignal biosensing Shirt). Het stopt echter niet bij het meten en opvolgen van je eigen lichaam. Wearables meten hoe je lichaam eraan toe is, maar niet welke externe factoren nu bijdragen tot die toestand. Dit probeert Cubesensors wel te doen.

Cubesensors

Cubsesensors, het product van een Sloveense startup, werd dit jaar door TechCrunch verkozen als meest veelbelovend hardware product. De Cubesensor is een kleine, mooi ontworpen kubus die de kamer waarin je je bevindt analyseert en feedback geeft op een aantal parameters. We bekeken deze verschillende parameters even (hieronder in het vet) en dachten na over de verschillende toepassingen hiervan. 

  • De luchtkwaliteit wordt gemeten door VOC (Volatile Organic Compounds), wat zoveel wil zeggen als de gassen (al dan niet schadelijk) die worden uitgestoten door gebouwen, huishoudproducten, materialen die je gebruikt voor je hobby etc. Mocht je luchtkwaliteit niet optimaal zijn, zal de de smartphone app kunnen aantonen dat je kamer verlucht dient te worden.
  • Om ervoor te zorgen dat de temperatuur in je thuisbureau goed is kan de Cubesensor via de smartphone-app aangeven of deze temperatuur te hoog of te laag staat voor een optimale werkomgeving.

  • Een slaapkamer met te hoge luchtvochtigheid is een kweekvijver voor huisstofmijt. Een te droge slaapkamer kan het astmapatiënten lastig maken. Cubesensors verwittigen wanneer je tijdens de winter best een kom water op de chauffage plaatst.

  • De sensor verwittigt je wanneer er teveel geluid in je bureau is om een optimale werkomgeving te creëren.

  • De ingebouwde lichtsensor meet of er niet te veel licht in je slaapkamer is voor een ideale nachtrust.

De Cubesensors willen er dus voor zorgen dat de omgeving waarin jij je begeeft optimaal is voor je gezondheid, nachtrust en werkdrive. Een handige applicatie zou dit alles gestructureerd weergeven en je updates sturen over de “gezondheid” van je huis. Of dit ook het geval zal zijn en of dit werkelijk toegevoegde waarde creëert, wordt afwachten.

De ontwikkelaars van de Cubesensors zullen de API ook openstellen voor ontwikkelaars, wat wil zeggen dat iedereen handige applicaties kan bouwen voor deze hardware. Verwacht dus maar een toenemend aantal applicaties voor sensoren.

Indien deze sensors doen wat we van ze verwachten kunnen ze voor een revolutie zorgen op het vlak van preventieve gezondheidszorg. Met al die sensors zullen we ervoor kunnen zorgen dat we ‘ziek worden’ voorkomen. Als we dit doortrekken naar de toekomst van gezondheidszorg, kunnen sensoren de manier waarop wij gezondheid beleven, gezondheidszorg als service, product of industrie volledig gaan veranderen.

Technologium kijkt er alvast naar uit om deze sensors bij hun release deze zomer uit te testen! We houden jullie op de hoogte :). Hieronder vinden jullie alvast al een leuk filmpje dat aangeeft in welke situaties de Cubesensors kunnen ingezet worden.

Stay tech’d!

Thomas

Plaats reactie

nooit-meer-ziek-dankzij-de-cubesensors