Scroll to top

Top

Geen reacties

Disruptie in de kijker op CSWEurope 2015

Gepost op 22/10/2015
Disruptie in de kijker op CSWEurope 2015

Er zijn van die conferenties waar je naartoe gaat omdat je er de unieke kans krijgt om een bepaalde spreker te zien. Het gebeurt – althans wat mij betreft – doorgaans eerder zelden dat een conferentie over de hele lijn goed zit. En toch is dat laatste precies het gevoel dat ik overhoud aan mijn aanwezigheid op de tweede dag van de Crowdsourcing Week. CSWEurope 2015 (hiermee heb je meteen ook de twitter handle) brengt het beste samen van hoe de Europese tech scene gebruik maakt van allerhande “crowd-solutions”. In dit artikel geef ik jullie een overzicht van mijn dag.

Focus op Smart Mobility en Smart Cities

CSWEurope2015_2

Heel wat innovatie waarbij de verwerking van big data (grotendeels gegeneerd – al dan niet bewust – door gebruikers van mobiele devices) een grote rol speelt vindt plaats in en rond steden. De mobiliteitscomponent maakt daar een essentieel onderdeel van uit omdat de verstedelijking ook samen gaat met uitdagingen inzake logistiek en personenverkeer. Start-ups die we in dit veld zeker in de gaten moeten houden zijn het Noorse Nimber (point-to-point logistics), The Green Link (green “last mile” logistics) en Zen Car (verhuur van elektrische wagens).

Context speelt eveneens een rol

CSWEurope2015_1

De organisatoren van CSWEurope 2015 zorgden voor een gezonde mix van sprekers die stuk voor stuk een voorbeeldrol spelen in alle takken van onze maatschappij. Zo zag ik naast entrepreneurs ook toppolitici (waaronder Alexander De Croo) en sprekers van belangenverenigingen (FEBIAC). Dit herinnerde mij eraan dat start-ups naast coaching en kapitaal zich ook bewust moeten zijn van de maatschappelijke context waarbinnen zij actief zijn. Het waren overigens ook niet enkel “for-profit” initiatieven die het woord kregen. Zo waren er heel wat initiatieven die inspeelden op de “sharing economy” die eveneens draait op onze menselijke “groepsgeest”. Om af te sluiten met de woorden van één van de sprekers: we moeten gaan nadenken over innovatieve oplossingen waarbij we sommige van onze “problemen” kunnen ombuigen tot opportuniteiten die iedereen ten goede komen. Crowdsourcing kan één van de antwoorden zijn op de uitdagingen die ons tegemoet komen in de 21ste eeuw.

Plaats reactie

disruptie-in-de-kijker-op-csweurope-2015