Scroll to top

Top

Geen reacties

Crowdfunding: een globale stand van zaken

Gepost op 29/03/2016
Crowdfunding: een globale stand van zaken

Het is niet nieuw meer. Het is ook niet onbekend. En dat is een goed iets. Crowdfunding is aan populariteit aan het winnen en het werd tijd ook. Tracxn, een startup uit San Francisco,  was zo vriendelijk om met ons een globaal rapport te delen over de stand van zaken van crowdfunding. We zijn blij om te vermelden dat je in de toekomst zo nog een aantal rapporteringen verwachten.

Ik verschoot van het steeds groeiende aantal startups dat zich in deze sector begeven en de sectoren waarin crowdfunding al wordt gebruikt. In wat volgt: een overzicht, een aantal grafieken en een paar verduidelijkingen.

Wat context rond crowdfunding

Het begrip crowdfunding beslaat een aantal vormen en nog te vaak wordt hierin niet duidelijk een onderscheid gemaakt. Zo zijn er 4 vormen: equity-based, donation-based, reward-based en revenue sharing-based. Het verklaart zichzelf grotendeels maar er bestaat één groot verschil, namelijk: de manier waarop je participeert. In equity-based en revenue sharing-based ben je dichter betrokken bij het bedrijf dat je steunt, of door middel van aandelen, of door een contract die je recht geeft op een deel van de toekomstige inkomsten. Donation-based en reward-based zijn losser. Je geeft iets in ruil voor een reward. Daarna is je verbintenis met het bedrijf voorbij.

4 vormen van crowdfunding

De 4 grote vormen van crowdfunding

Dan heb je nog een groot verschil in wat elk crowdfunding platform aanbiedt. Ze bieden namelijk zelden alles aan. In onderstaande illustratie wordt dit duidelijk: er is een groot verschil in de opzet van elk platform: sommige platforms laten leden participeren in aandelen, bieden rewards aan of zijn bijvoorbeeld eerder een schakel in een keten (enablers). Een enabler die nu hoge ogen gooit is bijvoorbeeld Tilt, een platform die het mogelijk maakt onder groepen geld op te halen ter sponsoring van allerlei activiteiten.

Verschillende crowdfunding platform mogelijkheden

Crowdfunding: een booming business

geografische spreiding crowdfunding startups

Zoals je duidelijk ziet, en wel kon verwachten, blijft Amerika de kroon spannen als het gaat om het aantal startups alsook de hoeveelheid risicokapitaal dat ze hebben opgehaald. Toch is de rest van de wereld aan een heuse opmars bezig, wat zich binnen een paar jaar zal vertalen in een meer gelijk verdeelde balans aangezien andere continenten pas later op de kar zijn gesprongen.

aantal upstarts

Crowdfunding activiteiten hebben een heuse boom meegemaakt en startups die deze manier van financieren promoten staan definitief op de kaart. Het is nu zaak om ook de consument hier nog verder van te overtuigen!

Thomas Verhoef

Plaats reactie

crowdfunding-een-globale-stand-van-zaken