Scroll to top

Top

4 reacties

Creativiteit bij MedTech kan gezondheid schaden

Gepost op 27/09/2014
Creativiteit bij MedTech kan gezondheid schaden

Medische wearables geven patiënten meer verantwoordelijkheid en vrijheid in het meten van hun fysieke toestand. Deze trend groeit. Meer gezondheidsapplicaties en fitnesstrackers komen op de markt, maar ook ‘BigTech’ introduceert nu gezondheidsapplicaties en producten (denk maar aan Apple Healthbook, Google Fit etc.). De snelheid waarmee allerhande (medisch incorrecte) gezondheidsapplicaties de markt betreden doet de grens tussen klinische gevalideerde apparaten en zij die dat niet zijn (zoals de fitnesstrackers) vervagen. Een trend die voor heel wat problemen en ongevallen kan zorgen in de toekomst.

Sinds kort merken we een evolutie op waarbij gebruikers van klinisch gevalideerde gezondheidsapparaten (apparaten die patiënten echt helpen in de behandeling van hun ziekte) deze apparaten gaan hacken om ze te verbeteren of te ‘tweaken’ naar hun eigen gebruiksgemak. Dit is een nieuwe stroom die innovatie in de gezondheidszorg enkel ten goede kan komen, maar volgens velen ook een gevaar voor de gezondheid van de patient kan vormen.

Het Nightscout poject

Jaarlijks worden er duizenden insulinepompen en glucosemeters gebruikt door patiënten waarbij Type 1 diabetes werd vastgesteld. Een handige groep patiënten en informele zorgverleners (zoals familie, vriendenkring etc.) is er nu in geslaagd een glucosemonitor, ontwikkeld door Dexcom Inc. te hacken en te verbinden met het internet. Op deze manier krijgt de informele zorgkring van de patiënt ook toegang tot de data die de glucosemonitor creëert.

Waarom?

Het omgaan met diabetes, en ervoor zorgen dat de geconsumeerde hoeveelheid carbohydraten in balans blijft met een correcte dosis insuline is een vermoeiende dagelijkse taak. Hoe beter de balans, hoe kleiner de kans op complicaties. De Amerikaanse groep van patiënten en informele zorgverleners waarover we het hier net hadden bouwden het Nightscout systeem, dat door middel van een simpele code in het besturingssysteem van de glucosemonitor, een androidtoestel en een goedkoop extra kabeltje, informatie van de bloedglucosespeigel naar het internet kan uploaden. Dit stelt anderen in staat je bloedglucoseniveau van op afstand te monitoren.

Hiermee kunnen ouders van op afstand het glucoseniveau van hun kinderen mee volgen of kan het glucoseniveau van een patiënt op zijn smartphone gevolgd worden tijdens het rijden.

Wat denkt de FDA van de do-it-yourselvers?

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is de Amerikaanse versie van het Europees Medicijnen Agentschap. Het controleert medicijnen en medische hulmiddelen op hun klinische relevantie, veiligheid en andere. De FDA begrijpt dat gezondheidsinnovatie belangrijk is voor de toekomst van de gezondheidszorg en gelooft in het nut van Nightscout maar stelt zich ook vragen bij de gevolgen indien er een storing optreedt bij de Nightscout-innovatie. Zo kan een patiënt uit paniek een overdosis insuline toedienen wanneer de technologie een foutieve waarde weergeeft.

Het Nightscout project plant een formeel gesprek met de FDA begin oktober om er voor te zorgen dat een optimale uitkomst met de patiënt gewaarborgd kan worden.

Daarnaast stemt deze innovatie zeker tot nadenken. Wat zal de toenemende ondernemerscreativiteit in gezondheidszorg met zich meebrengen en wat zullen de gevolgen worden voor alle partijen?

Hoe regelen we dit volgens jullie het beste?
Post gerust jullie reacties.

Stay Tech’d

Thomas

Reacties

 1. Johan Goris

  Schitterend en goed bedoeld!
  m.i. enkel een probleem van liability voor de ontwikkelaars, tenzij ze dit “afschermen” in hun open source ‘terms en conditions’ waarbij de gebruiker zich verantwoordelijk stelt en blijft (bvb als fabrikant van zijn eigen medical device) … je zou dit eens kunnen voorleggen aan Eric Vollebregt van Axxon.
  Oorspronkelijke fabrikant kan hierdoor wel (een deel van) zijn aansprakelijkheid afschudden.
  Anderzijds wat bizar aangezien er al commerciële oplossingen bestaan die goedkoper en CE/FDA gecertificeerd hetzelfde doen (en beter).
  Dus de grondreden ‘omdat we niet kunnen wachten’ vervalt hierdoor.

  • Thomas Van der Auwermeulen

   Dag Johan

   Bedankt voor je reactie! Heb je ook een idee hoe die commerciële oplossingen heten? Kan interessant zijn voor lezers.

   Thanks!

Plaats reactie

creativiteit-bij-medtech-kan-gezondheid-schaden