Scroll to top

Top

Geen reacties

Web Summit 2015 – Wat als computers emotioneel worden?

Gepost op 04/11/2015
Web Summit 2015 – Wat als computers emotioneel worden?

Elk jaar landt in Dublin de Web Summit, veruit de grootste start-up beurs in Europa. Een gigantisch complex bestaande uit tal van gebouwen tracht start-ups, media, investeerders en corporates samen te brengen in een soort van digitaal walhalla. Een van de bedrijven die onze aandacht daar wist te lokken was het Amerikaanse Affectiva. Rana el Kalioub, een van de oprichters, ging in Dublin het podium op om uit te leggen hoe Affectiva algoritmes ontwikkeld om op basis van gelaatsuitdrukkingen onze emoties te achterhalen.

Emoties zijn tegenwoordig niet echt terug te vinden in computers en gadgets. Zelfs intelligente personal assistants zoals Siri en Cortana leggen nog bitter weinig gevoel voor de dag. Als ze al een grapje of medeleven tonen is dat puur omdat iemand in Cupertino of Redwood even de tijd heeft genomen om enkele gimmicks in te bouwen. Algoritmes die ook sporen van een EQ beginnen vertonen beperken zich dan ook vooral tot enkele films. Rana raadde ons alvast de films Her en Ex Machina aan.

Een heel groot deel van onze gevoelens uiten we via onze gezichtsexpressies. Dit is iets dat de wetenschap al enkele eeuwen beseft: reeds in de 19de eeuw was de neuroloog Duchenne de Boulogne bezig met gelaatsuitdrukking te onderzoeken via elektrische probes. Affectiva pakt het gelukkig wat minder pijnlijk aan: zij ontwikkelden een database van honderdduizenden verschillende gelaatsuitdrukkingen. Deze database vormt de basis om een algoritme te trainen m.a.w. het algoritme leert zelf welk gelaat overeenkomt met welke uitdrukking. Affectiva maakt gebruik van neurale netwerken, een algoritme losjes gebaseerd op de manier waarop onze hersenen werken.

DSC07224

Je kan een hele hoop analyses doen aan de hand van deze algoritmes. Zo kunnen marketingbureaus nagaan welke emoties dat er spelen bij hun promotiecampagnes, sterke emoties zorgen immers duidelijk voor een betere impact. Ook kun je gaan meten wat het verschil tussen mannen en vrouwen is qua emoties: zo blijkt dat vrouwen 30% meer emotie vertonen dan mannen. Dit bedraagt zelfs 40% in de Verenigde Staten, maar de Britse koelheid zorgt ervoor er geen verschil is in het Verenigd Koninkrijk.

3047431-inline-s-11-we-now-have-definitive-proof-that-american-women-smile-more-than-americ

De echte fun begint natuurlijk pas wanneer we emoties realtime kunnen gaan detecteren en hierop kunnen inspelen. Horrorgames gaan nooit meer hetzelfde zijn als ze hun content kunnen aanpassen aan wat je echt schrik geeft. Dit is trouwens iets dat Nintendo een aantal jaar terug ook onderzocht: zij maakten echter gebruik van een hartslagmeter om je spanning te meten. Andere emoties konden niet worden gedetecteerd.
Er zijn natuurlijk minstens evenveel nuttige toepassingen te verzinnen. Het onderzoek aan de basis van Affectiva trachtte om kinderen die lijden aan autisme zo misschien eindelijk een inzicht te geven in de emoties van iedereen in hun omgeving. Misschien kunnen camera’s op termijn zelfs depressie spotten?

Affectiva haalde in Dublin een goed punt aan: momenteel streeft onze technologie naar IQ, niet EQ. Misschien moeten we ook eens beginnen denken aan een emotiechip? Een computer die emotioneel is opent een hele waaier aan nieuwe mogelijkheden.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

web-summit-2015-8211-wat-als-computers-emotioneel-worden